Perišićev otac: Govorili su mi da sam budala koja je infišala u sina

Perišićev otac: Govorili su mi da sam budala koja je infišala u sina

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

PRIČA Ivana Perišića, najboljeg igrača hrvatske nogometne reprezentacije u velikoj pobjedi protiv Španjolske (2:1) nikad do kraja nije ispričana. Njegov otac Ante Perišić bio je ključna osoba u vrijeme njegova sazrijevanja...
 
"Ivan je kao dječak kratko trenirao u Omiša, pa u Dalmatinca, gdje se radila selekcija za Hajduk. Odabrao ga je Ante Grgić, otac bivšeg predsjednika 'bijelih' Branka, a onda je na Poljudu nastavio raditi s Borisom Marinom, Deanom Računicom i Joškom Španjićem", priča tata Ante, pa nastavlja...
 
"Cijelo vrijeme je paralelno radio individualno s Brankom Šušnjarom, trenerom iz Omiša, te kondicijskim trenerom Franom Žuvelom, koji je trenirao tenisačicu Petru Martić. Moj sin je u to vrijeme imao problema s ravnim tabanima, što je trebalo riješiti.
 
Govorili su mi da sam budala, da sam infišao u dijete, a ja sam cijelo to vrijeme znao što radim. U Hajduku trener ima 20 i više igrača o kojima mora voditi računa, a Šušnjara je brinuo samo o njemu. Nije mi bio problem poslati Branka tri dana na neki turnir da samo njega gleda. Inače, da ne mislite da sam baš bio zaluđen, moja kćer, Ivanova sestra, je sjajno igrala tenis, bila vrhunska tehničarka. Ali po određenim motoričkim karakteristikama je bilo teško za očekivati da može igrati na vrhunskoj razini i ja sam u tom slučaju drugačije prelomio."
 
 
 
Majka Ivana Perišića, Tihana, sestra je od Igora Jelavića, bivšeg prvotimca Splita i Rijeke. Dakle, Ivanu je prvi rođak Mario Jelavić, koji je bio velika napadačka nada omladinskog pogona 'bijelih'. 'Ivan vuče nogometne gene na majčinu stranu', kazali smo ocu Anti...
 
"Igrao ja sam ja košarku za Omiš, pa dosta solidno i mali nogomet, ali neka bude kako ste vi rekli, nasmijao se Perišić senior.
 
Vratili smo se nazad na Ivana. Krenulo je ozbiljno kada su se uključila dva velika nogometna imena...
 
"Godinu dana je Ivan radio individualno sa Zoranom Vulićem, a interesantno je da je s njima bio i Nikola Kalinić. Vrata reprezentacije mu je otvorio Ivan Gudelj, koji je prethodno nakon jedne utakmice Hajduka i Dinama rekao za novine 'svi mi treneri moramo iskidati diplome ako Perišić ne postane igrač'. Tu sam izjavu do danas upamtio.
 
Tu  dolazimo do jako bitne situacije...
 
"Hajduk je Ivana prepoznao. I te kako! Dogodilo se da je baš Vulić na kraju sezone naslijedio Bonačića i poveo Ivana s prvom momčadi na pripreme u Sloveniju. On ga je dobro poznavao, bio bi mu dao 'desetku' i lidersku poziciju. Svi su u Hajduku vjerovali u njega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ali...
 
"Pojavio se interes inozemnih klubova. Odabrali smo Sochaux, koji je za tadašnje vrijeme ponudio pozamašan iznos. Ivan je otišao iz Hajduka zbog mojih poslovnih problema, zbog moje pogrešne procjene u poslu, a ne jer ga u klubu nisu prepoznali.
 
Sochaux je po Ivana, talentiranog dječaka iz Hajduka, došao privatnim avionom. Tata Perišić nam kaže da su 'bijeli' dobili samo naknadu za treniranje od 360 tisuća eura... U Francuskoj mu nije krenulo glatko. Često se polemizira je li za igrača dobro kad mlad ode, nakon nekog vremena Ivan se gotovo vratio u Hajduk...
 
"Njega je želio trener Alain Perrin, a problem je nastao kad je on otišao iz Socheauxa. Ivan je prebačen u drugu momčad, bio je nezadovoljan, želio je otići. Tu je ključnu ulogu odigrao njegov menadžer Tonći Martić, koji ima jake veze u Belgiji i pronašao mu je novi klub. Roeselare je bio zadnja momčad u prvenstvu na polusezoni, a onda je došao Ivan, zabio neke važne golove i uspjeli su se spasiti."
 
Svojim igrama je privukao pažnju Club Bruggea...
 
"U vrijeme prije potpisa za Brugge, ponudio sam ga opet Hajduku. Tada je splitski gradonačelnik bio Kerum, a predsjednik kluba Svaguša. Tražio sam iznos koji bio riješio moje poslovne probleme. A to je bio velik novac. Ivan je ipak ostao u Belgiji.
 
Možemo reći da je dalje puno poznatiji dio jer je Ivan kao igrač Bruggea postao najbolji strijelac lige, te je proglašen i najboljim igračem. Iz Belgije je za 6 milijuna eura otišao u Borussiu Dortmund, gdje nije bio najzadovoljniji minutažom...
 
"Jurgen Klopp je imao svoj stav, a Ivan, samouvjeren, kakav već jest, je vjerovao da može još puno bolje i više. No, čim se malo pobunio, odmah je Klopp objavio da može ići čim dođe ponuda od 8 milijuna eura. Iste večeri se javio Klaus Allofs i Ivan je prešao u Wolfsburg."
 
Iz Njemačke će otići u Italiju. Ivan danas ima ugovor s Interom do 2020. godine, a ponude pljušte sa svih strana. Na kraju ove priče, otac Ante nam je otkrio još jedan detalj...
 
"Primijetili ste da je Španjolcima zabio lijevom nogom? Eto, a moj Ivan je dešnjak. Godinama je individualno radio na lijevoj nozi i igri glavom, tako da danas i slobodne udarce može izvoditi ljevicom. Sav rad mu se isplatio i naravno da sam ponosan kad vidim koliko svojim karakterom, ponašanjem i igrama na terenu doprinosi ovim pobjedama, koje će se dugo pamtiti."
 
>>> Tekst uz dozvolu autora prenosimo s Dalmatinskog portala
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara