"Nepriznati Lampardov gol potvrda je da ima pravde i dragog Boga na nebu"

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

GOL koji Franku Lampardu i Englezima urugvajski međašnji sudac Mauricio Espinosa nije registrirao, izveo je na svjetlo dana englesko prokletstvo iz 1966. godine.

Tada je Geoff Hurst, napadač momčadi u sastavu Sira Alfa Ramseyja, "zabio" za 3:2 vodstvo u produžetku finalne utakmice Svjetskog prvenstva. Ponovljene snimke i kamere iz alternativnog rakursa u to vrijeme nije bilo i pitanje fantomskog pogotka koji je Englezima donio naslov nikad nije definitivno razriješeno.

Igrač West Hama uputio je, poput Lamparda u nedjelju u Bloemfonteinu, udarac od grede negdje oko gol-linije. Njemački nogometaši koji su bili blizu oduvijek tvrde da o golu nije bilo riječi.

Beckenbauer: Nadigrali smo Engleze u svakom segmentu igre

Mladi Franz Beckenbauer tada je za Nijemce igrao libera, slobodno lutajući terenom po vlastitom instinktu. Točno 44 godine kasnije kaže:

"Naravno da sam pomislio na 1966. godinu, na ironiju povijesti. Bogu hvala da smo nakon ovog slučaja zabili dva gola. To će malo olabaviti diskusije", rekao je Franz Beckenbauer, koji je odmah u poluvremenu, kao gost komentator na njemačkom Skyu, priznao da je gol evidentan, da je lopta ušla u unutrašnjost gola gotovo pola metra i da je drugi pomoćni sudac to morao vidjeti.

Također je, međutim, istaknuo:

"Ono što je za nas bitnije, svakako je činjenica da smo Engleze nadigrali u svakom aspektu nogometne igre."

Overath: Nikad nisam zaboravio nepravdu s Wembleyja

Gola u finalu igranom na Wembleyju 1966. godine, koji je Englezima donio jedini naslov u povijesti i "začarao" buduće generacije engleskih nogometaša na velikim natjecanjima, sjetio se i drugi veliki igrač s terena u toj utakmici, tada 22-godišnji briljantni kreator njemačke igre Wolfgang Overath, danas 66-godišnji predsjednik bundesligaša Kölna:

"Ovo je jednostavna potvrda da ima pravde i da ima dragog Boga na nebu, koji uvijek dovede stvari u ravnotežu, makar za to ponekad treba pričekati malo poduže, pa čak i 44 godine. Nepravda s Wembleyja praktički je otad zaboravljena iako je ja nikad nisam zaboravio, s obzirom na to da nam je uzela naslov svjetskih prvaka."

Njemački dnevnik Bild objavio je što o svemu misli David Beckham, nogometaš u civilu na klupi engleske reprezentacije:

"Srami se!", dobacio je 35-godišnji veznjak drugom pomoćnom sucu Espinosi pri ulasku igrača u svlačionicu nakon završetka prvog poluvremena.

Poput Overatha, najčitaniji njemački dnevnik također se obraća nebesima:

"Hvala ti, nogometni Bože!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara