Nikky Arthur Vuksan: Čuvar carstva Mamićevih dok su glave dinastije iza rešetaka

Nikky Arthur Vuksan: Čuvar carstva Mamićevih dok su glave dinastije iza rešetaka

Nikky Vuksan u prvom planu, između Kovačiča i Jedvaja.

Foto: Facebook

LUKA MODRIĆ istražiteljima USKOK-a predstavio ga je kao svog menadžera, Mamićima je već godinama čovjek od najvećeg povjerenja, prvo u obiteljskom klubu, zatim i u agenciji za prodaju igrača, dok među pripadnicama višeg sloja zagrebačkih sponzoruša "mladi Dinamov službenik europskih manira", kako ga je nazvao najpoznatiji dinamolog, već godinama kotira kao jedna od najpoželjnijih lovina.  
 
Utamničenjem oca i sina, mirni čovjek iz sjene prešao je u prvi plan
 
Nikky Arthur Vuksan 38-godišnji je menadžer po obrazovanju, ali za ovu priču neusporedivo je bitnije da je to i po zanimanju u raznim inkarnacijama agencije za prodaju igrača obitelji Mamić, bez obzira kako se ona formalno zvala: (G)NK Dinamo, MSA ili ASA. Vuksan je uvijek bio i ostao tu, još otkako je kao 30-godišnjak postao član Dinamove uprave i zamjenik direktora "udruge", da bi kasnije postao ključni čovjek Agencije.
 
Utamničenjem oca i sina Mamića, Dinamova trojka za prodaju (privremeno) je spala samo na Vuksana, pa mirni čovjek iz sjene prelazi u prvi plan.
 
Svatko u obiteljskoj frimi igra svoju ulogu. Zdravko proizvodi graju i odvlači pažnju, Zoran je menadžer engleskog tipa, dok su Mario i Nikky tihi partneri koji diskretno rade
 
Uglađen i fin (upravo onakav kakvim ga je opisao autor bajki iz Maksimirske šume u izvještaju sa Ćorlukine prodaje u Manchester City gdje je Vuksan putovao kao operativac) savršeni je parnjak jednako takvom Mariju Mamiću i još idealnija protuteža rabijatnom, bučnom i često nasilnom Zdravku Mamiću. Ali u obiteljskom biznisu svatko igra svoju ulogu: Dok Zdravko proizvodi graju i odvlači pažnju, brat i stric Zoran kao menadžer engleskog tipa nalazi i trenira igrače, a sin i nećak Mario, te pridruženi član obitelji Nikki kao tihi partneri diskretno rade i završavaju poslove prodaja Dinamovih zvijezda. 
 
Obiteljskom Dinamu višemilijunska odšteta od transfera, a mladim menadžerskim lavovima Mariju i Nikkyju raskošni honorar od kupaca i postotak od prodanih igrača
 
Obiteljskom klubu od toga pripada višemilijunska odšteta, a mladim menadžerskim lavovima također raskošan honorar, koji od bogatog kupca dobivaju putem naknade za potpis (dovođenje) igrača, dok od igrača kojeg su prodali primaju 10 posto od njegove godišnje bruto plaće. Konkretno; ako je Kovačićeva godišnja plaća u Realu 2.5 milijuna eura, sin Mario i posinak Nikki Arthur dobivaju 250 tisuća eura, ali napominjemo kako je to njihova zarada bez "signing on fee", koju im za svakog dovedenog igrača isplaćuju Real, Manchester City, Inter, Lyon, Genoa, Lokomotiv, Tottenham...
 
Sponzoruše se lijepe na njega, mlade nogometne zvijezde uvodi u svijet odraslih
 
Sada je jasnije zašto je Vuksan atraktivan mladim damama u lovu na nogometaša ili menadžera njihovog života, ali ovo ne ističemo kao tabloidni ukras skici za njegov portret, nego kao činjenicu, jer njega se u medijima ili među "poznatima" može vidjeti jedino u elitnim klubovima gdje tulumari metropolitanska zlatna mladež ili na njima omiljenim egzotičnim lokacijama za odmor i razonodu. Vuksan na ta odredišta vodi i njegove mlade nogometaške štićenike Kovačića, Jedvaja, a često ga se može vidjeti i s Lovrenom. 
 
Krunu dosadašnje karijere, Mamić mlađi i Vuksan imali su ovog ljeta, kada su odradili prodaju Matea Kovačića iz Intera u Real, što su proslavili ponosnim poziranjem s njihovom akvizicijom na travnjaku Santiago Bernaneua, jer u poslu u koji ih je uveo Zdravko Mamić i čije su igrače prodavali, to je vrh. Kovačić je na predstavljanju ušao u punu svečanu ložu Santiago Bernabeua u pratnji Realovog predsjednika Florentina Pereza i sportskog direktora Emilia Butraguena.
 
Zastupanje igrača očevog i stričevog kluba: Kovačića u Real dopratila obitelj, Mamićev sin i "posinak"
 
U prvom redu sjedili su njegovi roditelji, sestra i djevojka, a iza njih Kovačićevi predstavnici Mario Mamić, Danijel Kuraja i Nikky Arthur Vuksan. Mamić najmlađi, koji je u Kovačićevom transferu iz Intera u Real zastupao interese igrača, naravno nije od jučer u menadžerskim vodama, niti bivše Dinamove igrače (ali one od čijih transfera klub u kojem je njegov otac izvršni predsjednik, a stric trener i dalje dobiva provizije) zastupa slučajno. Osim ako ne vjerujete u ono što su nam iz GNK Obiteljskog još davno odgovarali, kako je Zdravkov sin ukinuo menadžersku licencu te da hrvatske reprezentativce i dinamovce u svijet ispraća kao obiteljski prijatelj, koji im pomaže snaći se u novim sredinama.
 
Mario i Nikky, prijatelji dinamovaca u dijaspori
 
Mamićev zajedno je s Vuksanom pomagao i Eduardu Da Silvi prilikom njegove selidbe iz Zagreba i Dinama u London i Arsenal, prije nego što se Tatin brazilski filho odmetnuo od Agencije, Vuksana i svog hrvatskog brata s kojima je također pozirao, ali na Emiratesu. Index je davno pisao o obiteljskoj menadžerskoj agenciji Mamićevih. MSA je zastupala mnoge Dinamove igrače. Mario Mamić kasnije je posredovao kao predstavnik agencije ASA International, da bi nakon golemog medijskog pritiska, u prvi plan bio isturen Nikky Arthur Vuksan, nekadašnji Dinamov savjetnik i licencirani FIFA-in menadžer.
 
Nema više potrebe za skrivanjem, jer Mamić mlađi također je ostvario transfer
 
Danas više nema potrebe za takvim kamufliranjima, a razlog zašto "prijatelj igrača" sada najnoviji poslovni pothvat ponosno slavi pozirajući nasred jednog od najpoznatijih svjetskih stadiona je što je nakon učenja, točnije uvođenja u biznis prodaje igrača koje je u klub njegovog oca doveo njegov stric, Mamić najmlađi također ostvario transfer. Naime, menadžerska agencija Mondial Sport Management & Consulting Sarl, čiji je glavni predstavnik Francuz rumunjskog porijekla Dumitrascu Constantin, pojačala se upravo Mamićevim sinom.
 
Za Dinamo Kovačić "nije njihov igrač pa ne mogu komentirati", ali za koga igra sin njihovog izvršnog predsjednika i nećak njihovog menadžera?
 
"Mateo Kovačić nije naš igrač tako da stvarno ne možemo komentirati pod kojim uvjetima i s kim je dogovaran njegov transfer u Real", odgovorili su nam iz Dinama na upit o gazdinom sinu i njegovoj ulozi u transferu bivšeg dinamovca. Što god oni (ne)komentirali, to je eklatantni primjer sukob interesa, jer sukladno Zakonu o sportu, osobe u krvnom srodstvu ne mogu biti na upravnim funkcijama u klubovima i baviti se prodajom igrača.
 
Vuksan prilikom posla karijere i prije slavljenja posla karijere poziranjem na travnjaku Bernabeua: Hrvatskim medijima ne dajem izjave
 
Komentara, ali samo za hrvatske medije, tom prilikom nisu imali ni Mamić ni Vuksan, koji je u Milanu talijanskim medijima davao izjave. "Hrvatskim medijima ne dajem izjave. Talijanskim da. U budućnosti će se to možda promijeniti, no zasad je tako", rekao je Vuksan na stepenicama stadiona Santiago Bernabeu uoči Kovačićevog izlaska na teren. 
 
Ali ako već Vuksan neće govoriti, mi ćemo podsjetiti kako se popeo tako visoko u Dinamovom specifičnom poslovnom modelu gdje su Mamićevi igrači najčešće klijenti njegova sina Marija, ali i u kojem je svih ovih godina neizostavan i junak ove priče:
 
Vuksan je pridruženi član obitelji i obiteljske firme za prodaju igrača, zvali je MSA, ASA ili Dinamo 
 
Početak priče u koju se Vuksan uključio kasnije, seže u rujan 2000. kada Zdravko Mamić osniva Mamić Sport Agency (MSA) u kojoj je krenuo sa zastupanjem mladih i talentiranih nogometaša. U travnju 2006. MSA je izbrisana iz sudskog registra, nakon čega je osnovana agencija ASA International Marija Mamića, u kojoj je radio Nikky Vuksan i s kojom Zdravko Mamić nije imao formalno-pravne veze. Mamić je osnivanjem nove agencije bezuspješno pokušao sakriti sukob interesa u kojem se nalazi već 15 godina, jer je i tada, kao i sada bio šef Dinama. 
 
Kako je Zdravko Mamić "zameo" trag: Promijenio ime agencije i prebacio je na sina, ali je ostavio na istoj adresi
 
Mario Mamić i Nikky Arthur Vuksan, kao agenti igrača s FIFA-inom licencom i danas rade za ASA-International, a ured im je u Fijanovoj 4, gdje je ranije bilo sjedište MSA u vlasništvu Zdravka Mamića. 
 
Aktualni Dinamov kapetan u agenciji je Vuksana i sina Dinamovog izvršnog predsjednika
 
Uostalom nogometaši koje je zastupao ili ih još uvijek zastupa Mamićev sin su Modrić, Lovren, Vukojević, Vrsaljko, Antolić, Ademi, dakle nastavilo se s praksom Obiteljskog Dinama po kojoj je Zdravko Mamić u klubu bio na upravljačkoj poziciji, a njegov sin Mario menadžer igrača tog kluba. Konkeretno; aktualni Dinamov kapetan, u agenciji je sina Dinamovog izvršnog predsjednika. 
 
Nikky Arthur 2008. izlazi na veliku scenu: "Prevoditelj" postaje prvi igrač agencije Mamićevih koji se "povlače"
 
U travnju 2008. bivši zaposlenik ugašene MSA i dotadašnji Dinamov "prevoditelj" Nikky Arthur Vuksan, koji je u toj ulozi osam mjeseci ranije asistirao pri transferima Ćorulke i Da Silve i tako postao "poznat", sada je kao "licencirani posrednik u transferima igrača od HNS-a" preuzeo menadžersku agenciju Obitelji i stupio na veliku scenu. Javnost se zainteresirala za mladića egzotičnog imena, ali za njega se nije znalo ništa više osim da je dio (srednjeg) školovanja proveo u Americi, te da ga je Mamiću preporučio Mirko Barišić.
 
Dinamove mlade zvijezde "promijenile" menadžera
 
Tada je zbog sukoba interesa Mario Mamić, sin tadašnjeg Dinamova dopredsjednika Zdravka, HNS-u podnio zahtjev za zamrzavanje menadžerske licence. Mario, koji je licencu dobio sredinom 2006. godine, kad je u HNS-u položio ispit, morao je tako raskinuti ugovore o zastupanju sa svojim igračima, nakon čega su oni "bili slobodni". Luka Modrić, Eduardo Da Silva, Jerko Leko, Boštjan Cesar, neki su od nogometaša koji su tada "morali promijeniti menadžera".
 
Eduardo pobjegao iz dužničkog ropstva, ali u "Vuksanovoj" agenciji ostali su Modrić, Ćorluka, Lovren, Vukojević, Vrsaljko
 
Naravno, bez obzira što se Mamić stariji "povukao" iz menadžerskog biznisa, Mamić mlađi prije sedam godina zamrznuo licencu, a Vuksan počeo "voditi" agenciju, pa je tako po novom bio i Modrićev menadžer, zna se tko je gazda cijelog biznisa i agencije u kojoj su i tih godina bili svi Dinamovi dragulji: Modrić, Ćorluka, Lovren, Vukojević, Vrsaljko... ukupno 23 igrača. Iznimka je jedino Eduardo koji se uspio osloboditi Mamićevog "dužničkog ropstva".
 
Mario, Nikky i tri Rusa
 
Svima ostalima, prema web stranici agencije zastupnik je bio Nikky Arthur Vuksan. Sa stranice je nakon Vuksanovog "preuzimanja" obiteljske agencije bio izbrisan Mamićev sin Mario, ali je na Transfermarktu i dalje pisalo kako je Mario Mamić uz Vuksana i još tri Rusa zaposlenik ASA agencije.
 
Vodeći pravni autoritet hrvatskog nogometa 2008.: "Odluka Marija Mamića da zamrzne menadžersku licencu primjer je športskog ponašanja i izvanredan potez koji znači poštivanje zakona svoje zemlje"
 
Ivan Brleković, u to vrijeme dopredsjednik HNS-a, u razgovoru za Index objasnio je postupak Mamića juniora, koji je zamrznuo licencu po njegovom savjetima: "Novi zakon o sportu propisuje da ne mogu biti u srodstvu nogometni menadžeri i osobe koje se nalaze na vodećim pozicijama u klubovima ili reprezentaciji. Konkretno, u ovom slučaju se radi o krvnom srodstvu otac i sin. Mario Mamić, koji je licencirani Fifa menadžer, postavio je upit kako to razriješiti. Moram istaknuti kako je to primjer jednog športskog ponašanja i izvanredan potez jer to znači poštivanje zakona svoje zemlje. Sugerirali smo mu da podnese zahtjev za zamrzavanje licence, da je ne izgubi trajno, jer "sutra" Zdravko Mamić više ne mora biti u Dinamu, u tom slučaju bi se licenca Maria Mamića ponovno reaktivirala."
 
Sedam godina kasnije: Vuksan opet čuva obiteljski biznis, ali sada zato što su Mamići utamničeni
 
Sedam godina poslije, Zdravko Mamić i dalje je u Dinamu, ali sve rjeđe na slobodi. Kao što smo vidjeli u podsjećanju na Kovačičev transfer u Real, Mario Mamić se itekako menadžerski reaktivirao, ali i on trenutno zbog "problema sa zakonom" rešetke gleda s pogrešne strane, dok Nikky Arthur Vuksan opet do nekih sretnijih vremena čuva ključeve milijunskog biznisa obitelji koja ga je "usvojila".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara