euro 2020.

Nizozemski izbornik zbunjen ždrijebom za Euro: "Trebam li uopće ići na to?"

Nizozemski izbornik zbunjen ždrijebom za Euro: "Trebam li uopće ići na to?"
Foto: Guliver Image/Getty Images

DANAS je održan ždrijeb play-offa Lige nacija, turnira koji će poslati posljednje četiri reprezentacije na Europsko prvenstvo.

Plasman na Euro sljedeće godine već je osiguralo 20 reprezentacija, a još četiri dobit ćemo kroz četiri play-offa Lige nacija. Svaka od četiri Lige nacija (A, B, C i D) dat će po jednog sudionika Eura, a tamo će se plasirati ona reprezentacija koja u dokvalifikacijama ostvari dvije pobjede.

Ždrijeb skupina za Europsko prvenstvo održat će se 30. studenog, a mnoge reprezentacije već uoči ždrijeba znaju u kojim su skupinama i prvi put u povijesti velikih nogometnih natjecanja ždrijeb će u dobroj mjeri izgubiti svoju neizvjesnost.

Kako se manje-više unaprijed sve zna, nestala je napetost, a bizarna odluka UEFA-e oko koncepta ovog Eura izazvala je brojne polemike i žestoke reakcije.

Uzmimo slučaj Belgijaca. Oni već sad znaju da će igrati u skupini B s Rusijom i Danskom kao jednima od 12 domaćina Eura. Budući da su Kopenhagen i Sankt-Peterburg domaćini te skupine, Rusija i Danska moraju igrati u toj skupini.

Budući da je riječ o reprezentacijama iz druge, odnosno treće jakosne skupine, ždrijeb će im morati pridružiti jednu reprezentaciju iz prve jakosne skupine. To ne mogu biti Italija, Engleska, Njemačka i Španjolska jer su te zemlje također domaćini Eura pa moraju igrati kod kuće, a ne može biti ni Ukrajina jer UEFA zbog političkih razloga ne dopušta da Rusija i Ukrajina igraju u istoj skupini, tako da ostaje samo Belgija. U skupinu će upasti još Wales ili Finska iz posljednje jakosne skupine.

Prije nekoliko dana zvijezda Belgije i sjajni veznjak Cityja Kevin De Bruyne žestoko je napao UEFA-u rekavši da je ždrijeb jedna velika sramota.

S njim se složio izbornik Nizozemske Ronald Koeman.

''Uopće ne razumijem ovaj novi format. Pitao sam vodeće ljude našeg Saveza trebam li se uopće gnjaviti odlaskom na ždrijeb 30. studenog'', kazao je veliki Nizozemac za De Telegraaf.

Novi format Eura i ždrijeb zbunili su navijače i nogometne fanove, a France 24 piše kako turnir neće biti pošten jer nisu sve reprezentacije u istom položaju.

"Činjenica je da će pobjednici dodatnih kvalifikacija biti poznati tek dva i pol mjeseca prije početka Eura (12. lipnja), a Belgija već sad zna dva protivnika i praktički danas može početi s pripremama za turnir'', piše francuski list.

Potencijalne skupine

Skupina A: Italija, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, Wales ili Finska

Skupina B: Belgija, Danska, Rusija, Wales ili Finska

Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina D: Engleska, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina E: Španjolska, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine B dodatnih kvalifikacija

Skupina F: Njemačka, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara