Njemački mediji: Oni su zemlji vratili samopoštovanje i samopouzdanje

Njemački mediji: Oni su zemlji vratili samopoštovanje i samopouzdanje
Foto: Hina

MEDIJI s njemačkog govornog područja su s velikim simpatijama popratili slavlje u Hrvatskoj na dočeku nogometne reprezentacije, ali ne propuštaju spomenuti ni sporne trenutke poput sudjelovanja Marka Perkovića Thompsona u završnom slavlju.

"Iz svih dijelova zemlje su Hrvati, jedan dan nakon izgubljenog finala Svjetskog prvenstva, došli u glavni grad kako bi drugoplasiranim junacima priredili jedinstveni doček. Jedinstven poput učinka ove momčadi i jedinstven poput ushićenja u koje su ubacili zemlju", piše Berliner Zeitung u utorak i dodaje kako "vjerojatno nikada u sportskoj povijesti" jedna zemlja nije toliko proslavila jedan poraz. Autor zaključuje kako je hrvatska zemlja koja jednostavno ne želi prestati slaviti.

Istodobno autor ukazuje i na neke kontradikcije poput činjenice da je Ivan Rakitić slavio pjevača Marka Perkovića Thompsona, u čijim pjesmama "Srbi ne prolaze najbolje", a da je isti taj igrač tjedan dana prije štitio srpskog tenisača Novaka Đokovića, koji je u svojoj zemlji napadan zato što je rekao da navija za Hrvatsku.

Švicarski dnevnik Neue Züricher Zeitung isto tako govori o "najvećem slavlju za gubitnike jednog meča u povijesti sporta" i ukazuje na to da ovog tjedna u Hrvatskoj ništa neće biti kao inače. "Svjetsko prvenstvo je gotovo, no u Hrvatskoj se slavlje nastavlja: nakon Zagreba na programu su dočeci i u ostalim gradovima Hrvatske." U članku se citira i jedna "postarija gospođa drhtavog glasa" koja je također dočekala hrvatske reprezentativce: "Oni su zemlji vratili samopoštovanje i samopouzdanje." 

Frankfurter Allgemeine Zeitung hvali nenasilnu atmosferu prilikom dočeka u zemlji koja je u "slavljeničkom transu".

"Slavlje od nedjelje nastavljeno je jednostavno u ponedjeljak ujutro. Ili nije bilo ni prekidano tijekom noći. Jer kakvog smisla ima raditi pauzu kada je ovako i onako drugi dan na redu opet slavlje", piše FAZ.

Baseler Zeitung na kraju pozitivne analize dana kada je Hrvatska dočekala svoju reprezentaciju spominje i Thompsona koji je pjevao na pozornici s nogometašima unatoč tomu što je "poznat po svojem simpatiziranju nacista".

I konzervativni Die Welt u tekstu pod naslovom "Desnoekstremni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb", koji su pustili preko svog push-up servisa namijenjenog najvažnijim člancima, kritizira prisustvo ovog glazbenika u autobusu hrvatske reprezentacije.

"Marko Perković veliča fašizam, njegov bend je nazvan po jednom automatskom oružju. Nakon povratka hrvatske reprezentacije u domovinu, nogometni junaci su ga pozvali u otvoreni autobus koji je vozio kroz Zagreb. I to po želji jednog od ključnih igrača", piše Die Welt.

Jedan dio njemačkog tiska pozornost je posvetio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

"Da Hrvatska ima par problema, to znamo. Od gospodarske krize, preko nacionalističkih strujanja pa sve do nogometnog nacionalnog saveza koji nitko ne može kontrolirati. Ali tu je sada odjednom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je srdačno pozdravljala svakoga kao da se radi o dobrom prijatelju kojeg dugo nije vidjela", piše Sueddeutsche Zeitung.

Autor zaključuje da se Hrvatska uskoro neće moći obraniti od turista zbog srdačne poruke koju je predsjednica svojim prisustvom na finalu Svjetskog prvenstva odaslala u javnost.

"Ako su svi građani Hrvatske tako ljubazni kao predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, onda se sigurno radi o predivnoj zemlji", piše na kraju Sueddeutshe Zeitung.

Die Welt zaključuje da je hrvatska predsjednica učinila mnogo za imidž svoje zemlje pojavljivanjem na SP-u u Rusiji.

"Hrvatska predsjednica je u posljednje vrijeme izazvala burne reakcije nekim svojim tvrdnjama, npr. o salafistima u Bosni i Hercegovini koji samo čekaju da napadnu Hrvatsku. Kad su izbjeglice u pitanju, stoji na istoj liniji s Orbanom. A i na ulazak Hrvatske u EU gleda kritički zbog masovnog iseljavanja. No na svjetskoj pozornici u Rusiji, hrvatska predsjednica je pokazala otvorenu i srdačnu sliku Hrvatske", zaključuje Die Welt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara