Njemački nogometni savez odbacio Özilove optužbe za rasizam

Njemački nogometni savez odbacio Özilove optužbe za rasizam
Foto: EPA

MESUT ÖZIL jučer se od njemačke reprezentacije oprostio objavom koja je podigla puno prašine u Njemačkoj i Turskoj.

"Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikada ne bi trebao biti prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo. Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac? Zašto sam ja Nijemac-Turčin, a moji prijatelji Lukas Podolski i Miroslav Klose nisu Nijemci-Poljaci? Jer sam iz Turske? Jer sam musliman?" napisao je  Özil u svom pismu.

U Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo, a reagirao je i Njemački nogometni savez (DFB) koji je oštro odbacio optužbe za rasizam.

"Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, ako uzmemo u obzir rad naših predstavnika i klubova na terenu, potpuno neutemeljene", priopćio je DFB u ponedjeljak i izrazio žaljenje zbog Özilovog odlaska.


Prosvjed podrške Mesutu Özilu nakon ispadanja Njemačke sa Svjetskog prvenstva

Özil, koji je rođen u Gelsenkirchenu u obitelji turskih useljenika, oglasio se u nedjelju i odgovorio na optužbe za slabu igru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i zbog toga što se nekoliko tjedana uoči prvenstva fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izjavio je kako neće igrati za njemačku reprezentaciju toliko dugo dok u njoj "vlada rasizam''. Izravno je prozvao predsjednika DFB-a Reinharda Grindela za rasizam. "Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost'', rekao je Özil koji smatra da ga se napada isključivo zato što je musliman.

Njemački mediji njegov odlazak iz reprezentacije opisuju kao velik udarac za integraciju u Njemačkoj.

Njemačka podijeljena

"Pravi poraz ovog ljeta nije ispadanje Njemačke u prvom krugu prvenstva u Rusiji, nego Özilov odlazak iz reprezentacije", piše Süddeutsche Zeitung.

Njemačka ministrica pravosuđa Kristina Barley (Socijaldemokratska stranka SPD) smatra da je ta odluka zabrinjavajući signal.

"Mislim da je to zvono na uzbunu kada je jedan veliki njemački nogometaš poput Mesuta Özila u svojoj zemlji zbog rasizma nepoželjan i kada osjeća da ga DFB ne zastupa", kaže Barley.

No ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) ne smatra da bi na njegov odlazak iz reprezentacije trebalo gledati kao na propast pokušaja integracije stranaca u njemačko društvo.

"Ne mislim da slučaj jednog multimilijunaša koji živi u Engleskoj govori o tomu koliko je Njemačka u stanju integrirati strance", rekao je Maas.

I njemački novinari prozvali Özila

Njemački novinarski savez (DJV) je Özilu predbacio da kritizira njemačke medije a da poimence ne navodi o kojim medijima se radi.

"Istodobno, Özil se fotografira s Erdoganom koji je poznat po gušenju novinarskih i medijskih sloboda u Turskoj", stoji u priopćenju DJV-a.

Bivši njemački reprezentativac i menadžer Bayerna iz Münchena Uli Hoeness oštro je kritizirao Özila tvrdeći da njegov medijski istup služi samo tome da prikrije činjenicu da je njegova igra posljednjih godina za reprezentaciju "čisto smeće“.

"Posljednji duel Özil je dobio 2014. na prvenstvu u Brazilu", rekao je Hoeness.

Neki mediji Özilu također zamjeraju što je svoje priopćenje napisao na engleskom, a ne na njemačkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara