NOVA ISTRAGA Milanova kupoprodaja zapravo - pranje novca?

NOVA ISTRAGA Milanova kupoprodaja zapravo - pranje novca?

Foto: Getty Images

NA MIG Silvija Berlusconija Milan je 17. travnja 2017. godine prodan - računajući i dugove u kojima je klub grcao - kineskom konzorciju Rossoneri Sport Investment Luxu za 740 milijuna eura.
 
"Hvala Silviju Berlusconiju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo u daljnje nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim poljima", po preuzimanju klupskog vlasništva izjavio je suvlasnik i novoustoličeni predsjednik talijanskog velikana Yonghong Li.
 
Kinezi su se ugovorom o Milanovoj kupnji obvezali u klub kroz sljedeće tri godine investirati 350 milijuna eura. Već ljetos, dolaskom desetak novih igrača, utrošili su preko 220 milijuna eura. 
 
Tiražni talijanski list La Stampa u današnjem izdanju donosi vijest kako je tužiteljstvo, pod optužnicom da je prodaja Milana zapravo poslužila kao paravan za pranje novca, otvorilo procesualnu istragu protiv nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika Silvija Berlusconija.
 
Sumnja se kako je nekadašnji talijanski premijer Milan prodao za 300 milijuna eura više negoli je klub tada vrijedio. La Stampa navodi kako je u pitanju klasična financijska kriminalna radnja, kao i da se ispituje porijeklo kineskog novca. 
 
U prosincu minule godine Uefa je odbila Milanov financijski plan koji je predstavljao zamisao otplate 300 milijuna eura koje je klupsko čelništvo pozajmilo od američkog fonda Elliott. Usto, posljedično se povećala mogućnost da Milan bude kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa. Kao sankcija spominje se i izbacivanje iz europskih natjecanja. 
 
U međuvremenu su američki mediji izvijestili kako je Yonghong Li potpuni anonimus koji je još u prošlosti optužen za kojekakve financijske malverzacije. Svojevremeno je svjedočio i Marcelo Lippi, rekavši kako za kineskog biznismena u poslovnom krugu azijskog kontinenta nitko nije čuo.
 
La Stampa tvrdi kako je istraga u punom jeku te kako talijanski pravosudni organi slijede trag novca kako bi razotkrili istinsku pozadinu Milanove kupoprodaje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara