Nova uprava Hajduka konačno objasnila di su pare i zašto je klub u rasulu

Nova uprava Hajduka konačno objasnila di su pare i zašto je klub u rasulu
Screenshot: index

NOVO vodstvo Hajduka konačno se obratilo javnosti i navijačima.

Predsjednik Jasmin Huljaj do sada je odbijao zahtjeve za intervjue, ali zbog velike navale novinara i brojnih otvorenih pitanja o lošem stanju u Hajduku, klub je sazvao press konferenciju.

Uz Huljaja, koji je uvodno pozdravio novinare, o problemima u Hajduku govorili su trener Željko Kopić i sportski direktor Saša Bjelanović. 

Ključno pitanje za prvog čovjeka Hajduka glasilo je - di su pare? Klub je prodao većinu kapitalnih igrača, a pravih zamjena nema.

"Hajduk je napravio dobar zaokret u poslovanju i posluje pozitivno, a likvidnost je najveći izazov. Naravno da je ključno pitanje koliko novca imaš u novčaniku. Ciljevi za ovaj prijelazni rok su ostvareni prodajom Radoševića i Bašića. Da bi klub bio održiv, moramo prodavati igrače i naš cilj za ovaj prijelazni rok je iznos između 20 i 30 milijuna kuna neto prihoda, kako bismo ostali likvidni. Taj cilj smo ostvarili, stoga mogu ustvrditi da je klub financijski stabilan. To je bio jedan od ciljeva po mom dolasku. Cilj je da klub financijski i poslovno bude održiv, što trenutno jest. Većina prihoda dolazi od prodaje igrača, a to se kroz buduće vrijeme mora smanjiti. Radit ćemo na marketingu, tu ima prostora za poboljšanja. Svake godine Hajduk mora ostvariti između 30 i 40 milijuna kuna godišnje od prodaje igrača da bi servisirao sve svoje obaveze. Fokus će u perspektivi biti na afirmaciji igrača iz našeg pogona i prstena Dalmacije koje moramo prepoznati na vrijeme. U budućnosti možete očekivati još veći fokus na vlastite kadrove", kazao je Huljaj. 

Na konkretno pitanje gdje je novac od transfera, odgovorio je: 

"Bilance pokazuju kako je Hajduk kroz dvije godine investirao smo 26 milijuna kuna u održavanje infrastrukture, potom još 26 milijuna kuna za smanjenje potraživanja od kupaca, dok su troškovi porasli na 30 milijuna kuna. Iz tekuće likvidnosti investiramo dugoročno; u stadion, svlačionice, nove toalete, mala igrališta, velika igrališta, prostore za fizio-službu."

Stiže novi travnjak 

Hajduk ima velikih problema s travnjakom koji je nakon Ultre u katastrofalnom stanju. 

"Napravili smo uvid u stanje terena, suradnja s organizatorima Ultre je odlična i poduzeli su sve da teren oživi. Dogovorili smo da idemo u zamjenu travnjaka. On će biti postavljen u vrijeme reprezentativne pauze i već je naručen", rekao je Huljaj. 

Direktor Saša Bjelanović odgovorio je na pitanje zašto kapetan Hajduka Zoran Nižić ne želi igrati. 

"U posljednje vrijeme je izašlo puno informacija, većina neprovjerenih. Nižić je dobio ponudu turskog kluba, ali smo mu odgovorili kako je jako važan igrač za Hajduk, koji u svlačionici ima veliku ulogu. Nismo ga spremni pustiti, a ni financijski uvjeti nam nisu odgovarali. To ga je malo uzdrmalo, ali nadam se da ćemo tu situaciju riješiti." 

Je li istina da je bivša uprava obećala Nižiću određene stvari koje nisu ispunjene?

"Nezahvalno je s moje strane pričati o tome jer nisam sudjelovao u pregovorima. Nižić nam je tako rekao, ali ne mogu da sigurnošću kazati da je tako bilo."

Caktaš bi pomogao Hajduku tako da sam sebi smanji plaću

Što je s Mijom Caktašem, odlazi li iz kluba i zašto više nije dokapetan?

"Odluka o kapetanu nema veze s tim hoće li Caktaš otići. Mijo je sinoć odigrao zadovoljavajuće i želim ga pohvaliti, kao i ostale igrače", rekao je Bjelanović.

Novinari nisu popustili. Tražili su jasan odgovor zašto Mijo više ne nosi traku oko ruke. 

"On ima igračke kvalitete, ali izvan terena nije dovoljno glasan. Procijenili smo da neke karakteristike koje treba imati kapetan Hajduka imamo i u drugim igračima", objasnio je Bjelanović.

Ima li Caktaš bitno veću plaću u odnosu na ostale igrače, navodno čak 500 tisuća eura godišnje?

"Ne mogu o tome govoriti, plaću je dogovorio s prošlom upravom. Ne mogu komentirati zašto ima takav ugovor. Ne možemo na svoju ruku rezati ta primanja, osim ako se Mijo sam ne ponudi. To bi nam zaista pomoglo. Ne ovisi o nama, ali bilo bi lijepo."

Spominje se i otkaz treneru ako ne pobijedi Rijeku. 

"Ma Kopić je siguran, prvi put to čujem", rekao je Bjelanović. 

Said nije tražio odlazak, moramo još prodati da bismo mogli kupovati 

Sljedeće pitanje bilo je vezano uz klupski budžet i dovođenje novih igrača.

"Možemo raditi opuštenije, tu smo situaciju stvorili s odlascima igrača. Nema vremena, ali moramo naći rješenja za pojedine pozicije. Radimo na dolascima kao i na odlascima", kaže Bjelanović, a predsjednik Huljaj dodaje: 

"Mi bismo htjeli prodati još kojeg igrača da uložimo u pojačanja, no vidjet ćemo što će se dogoditi. Fokus u idućim godinama bit će na dovođenju igrača koji će donijeti vrijednost Hajduku, no više se moramo fokusirati na mlade igrače iz dalmatinskog prstena."

Zašto je Hajduk početak sezone dočekao u rasulu? Nema pojačanja, travnjak se raspada, momčad nije spremna, atmosfera je loša.

"Ovo što ste rekli je ključ uspjeha. Mi moramo ovaj dio sezone dočekati spremni, moramo planirati ranije. Sportski direktor, trener i ja smo ocijenili da će naredna dva prijelazna roka biti ključna da restrukturiramo momčad i iduće ljeto dočekamo spremni".

Bjelanović se nadovezao: 

"Cilj je da što više naših mladih igrača dobije priliku te da sedam-osam igrača iz B momčadi budu stožerni dio prve momčadi iduće sezone."

Kakva je atmosfera u klubu, o čemu se razgovaralo na sastanku uprave i igrača u svlačionici?

"Kazali smo jedni drugima sve što mislimo, onako kako treba, bez okolišanja. Imao sam takvih sastanaka u karijeri jako puno", kaže Bjelanović, koji je dobio i novi, jednogodišnji ugovor. 

Što je s Futacsom i Saidom, jesu li tražili odlazak? 

"Marko traži formu nakon ozljede. Trener će odlučiti kada je spreman za igru. Said nije tražio odlazak, imao je problema s dijelom navijača. I njemu je u interesu da što prije dosegne pravu formu", kaže Bjelanović. 

Predsjednik Huljaj govorio je o svojim prethodnicima. Kaže da su razgovarali, ali rad Ivana Kosa i njegove uprave ne želi komentirati.

"Akademija dobro radi, imamo dobre temelje, stvaramo mlade igrače, suradnja s klubovima u regiji je bolja nego ranije. Inzistirat ću da odgovorno trošimo."

Uskoro će na red doći i reprezentacija 

Trener Željko Kopić govorio je o potencijalnim pojačanjima. 

"Moja je uloga da predsjednika i sportskog direktora obavijestim kakve igrače trebam. Smatram da dajem kvalitetne informacije, a na njima je da odluče mogu li mi te igrače omogućiti. Svjestan sam da ne mogu dobiti sve, a odluke donosimo zajedno."

Huljaj je potvrdio kako je Hajduk naplatio većinu transfera u zadnjih godinu dana, preostalo je još nekih 2-3 milijuna eura za naplatu. Predsjednik je kazao da se još nije stigao pozabaviti s HNS-om i zategnutim odnosima, kao ni pitanjem hoće li reprezentacija igrati na Poljudu. 

"Uskoro će i to doći na red", zaključio je. 

Pogledajte video cijele press konferencije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara