Novi detalji o neredima u Francuskoj: "Razularena masa ih je gazila, a policija neće napraviti ništa"

Novi detalji o neredima u Francuskoj: "Razularena masa ih je gazila, a policija neće napraviti ništa"

Foto: Hina

POLICIJA danima privodi osumnjičene za navijačke nerede na stadionu Geoffroy-Guichard u Saint Etienneu.
 
Nakon što je na travnjak u 85. minuti utakmice Hrvatska – Češka palo 15-ak baklji i topovski udar u Hrvatskoj je zavladala histerija i neki mediji te određeni političari su otvoreno pozivali na linč, etiketirajući izgrednike kao teroriste.
 
Nakon što su se navijači vratili u Hrvatsku zaredala su privođenja, a jedan od uhićenih je i 27-godišnji Osječanin A.H.
 
Međutim, njegovi prijatelji su za portal SIB.hr ukazali da je priča oko uhićenja u najmanju ruku kontroverzna i ona se uvelike razlikuje od one koja je medijski prezentirana zadnjih dana.
 
''Nije bio nikakav huligan, štedio je mjesecima za Euro''
 
''Simpatizer je NK Osijeka, ali utakmice je rijetko posjećivao. Kada je u pitanju hrvatska reprezentacija, povremeno je znao otići na utakmice kada bi uhvatio slobodnog vremena. Ni po čemu se nije isticao u navijačkom smislu niti je išao u nekakve ekstreme. Zapravo se ne mogu sjetiti da je ikada bio u bilo kakvoj incidentnoj situaciji'', kazao je za SIB.hr jedan od vođa Kohorte Osijek Denis Kovačević koji je rekao kako je uhićeni navijač izuzetno vrijedan i skroman mladić, najmanje sklon neredima i incidentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
''U tom kaosu na tribinama želio je sačuvati samo živu glavu''
 
''Mjesecima je štedio kako bi skupio novac za put u Francusku.Bio je ondje sa skupinom navijača iz Osijeka. Oni su se nalazili otprilike na sredini tribine, dok je bakljada počela u njezinom lijevom kutu. Nakon što su pobacane baklje, nastalo je komešanje koje naši dečki nisu mogli dobro vidjeti od mase. Krenuli su prema mjestu gdje se situacija zahuktala, s mišlju da je na tribinu došla policija koja je počela tuči hrvatske navijače. Kada su se popeli, prvog od njih je masa počela udarati, te je on potom pao na pod. Počeli su ga gaziti, a naši su dečki potrčali prema njemu kako bi ga izvukli od stampeda. Među njima je bio i A.H. Dok su ga izvlačili, razularena je masa počela i njih udarati. U situaciji gdje preko 50 ljudi na tribini stadiona nalijeće na 10-ak osoba, logično je da su i njihove reakcije bile instinktivne te su razmišljali jedino da sačuvaju živu glavu'', rekao je Kovačević i dodao je kako je sve ovo što je rekao jako lako provjeriti na snimkama sa stadiona.
 
I dok su neki navijači privedeni i pušteni, A.H. se nalazi u pritvoru.
''Masa koja ih je napala jedina je kriva za nasilje, a policija protiv njih neće poduzimati nikakve radnje. To je apsurdno''
 
''Optužen je za kazneno djelo protiv javnog reda – izazivanje nereda. To djelo se tumači na način da je on optužen kao osoba koja je sudjelovanjem u mnoštvu koja nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje. On ni na koji način nije nikoga poticao na izazivanje nereda, a ironično je da je upravo masa koja je njih napala bila ta koja je izazvala nasilje prema drugima. Nitko od njih nije optužen, čak smo mogli čuti da policija prema njima neće postupati, a od svih uhićenih jedini je A.H. zadržan u istražnom zatvoru, dok su primjerice dečki iz Dubrovnika pušteni. Kažu da je zatvoren kako ne bi utjecao na svjedoke i da ne bi ponovio djelo. Kakvo djelo? HNL još nije počeo, a Hrvatska je ispala sa Eura. ‘Svjedok’ na osnovu kojeg je zatvoren je video snimka poslana od francuske policije. Zar je kamera svjedok na kojeg bi on mogao utjecati?! Ako ćemo objektivno, proveo je tri dana kod kuće i u tom je vremenu mogao kontaktirati ili utjecati na koga god je htio, što je apsurdno'', zaključio je Denis Kovačević.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara