Novi FIBA-in predsjednik: Hrvatska košarka se polako diže

BOB ELPHINSTON, nekadašnji glavni tajnik australskog Olimpijskog odbora te izvršni direktor australske kandidature za OI u Sydneyu 2000., koji je vodio australsku košarkašku reprezentaciju vodio i na Igre daleke 1984., izabran je za novog predsjednika FIBA-e.

64-godišnji Australac na toj će funkciji zamijeniti dosadađnjeg predsjednika, Kineza Carl Men Ky Chinga, a na svojoj je svečanoj inauguraciji jutros u Saitami odmah proglasio Crnu Goru novom, 213-om članicom FIBA-e. Tako će košarkaški savez Srbije zadržati poziciju na kojoj se nalazio sada već nepostojeći savez Srbije i Crne Gore.

"Košarka je kao drugi najpopularniji sport svijeta veliki izazov i osobno ću napraviti sve što mogu da učimo još korak naprijed. Tekuće SP pravi je dokaz koliko je košarka napredovala na svih pet kontinenata. Europa dominira sportom, ali naziru se silne mogućnosti za američke i afričke zemlje. Rusija i Hrvatska polako izranjaju, dok su azijske zemlje solidno zastupljene." - kazao je Elphinston, čiji će predsjednički mandat trajati naredne četiri godine.

Da podsjetimo, na tom tekućem prvenstvu, koje se održava u Japanu, naravno nema hrvatske reprezentacije, koja je svoju priliku propustila na beogradskom EP-u, u susretu protiv Slovenije. No, javna je tajna da su Hrvatsku, kako je jednom pošteno rekao, za ne vjerovati, i predsjednik našeg košarkaškog saveza Danko Radić, zapravo izbacili moćnici europske FIBA-e, kojima je navodno u interesu bilo da Španjolska ipak ugrabi polufinale, time i direktan plasman na SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Elphinstonover uvodne riječi o rastućem trendu igranja košarke nadovezao i glavni FIBA-in tajnik Patrick Baumann, ukazujući na strahovit uzlet Angole, zemlje domaćina nadolazećeg Afričkog košarkaškog prvenstva.

"Afrika odiše talentom, stoga nam treba suradnja i ostalih afričkih saveza." - ustvrdio je tajnik.

Novoizabranom FIBA-inom predsjedniku, koji će imati pune ruke posla ukoliko, naravno, želi dolijati zakulisnim igrama i samovolji čelnika ostalih podružnica, a ponajprije one europske, toplo se zahvalio i novi predsjednik crnogorskog košarkaškog saveza, Danilo Mitrović.

"Iznimno sam sretan zbog ovakve FIBA-ine odluke. Ovo je veliki dan za crnogorsku košarku." - kazao je Mitrović, dosadašnji prvi čovjek podgoričke Budućnosti.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara