HNL

Novinar BBC-ja gledao derbi: "Hajduk je protuotrov, svjetionik, religija..."

Novinar BBC-ja gledao derbi: "Hajduk je protuotrov, svjetionik, religija..."
Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

PRATIO je na Poljudu derbi Hajduka i Dinama. Dojmove je iznio u reporrtaži iz Splita.

"Na stolu udaljenom 180 metara, čaša vode trese se kao u onoj poznatoj sceni u Jurskom parku. Poljud je izgrađen blizu tektonskog rasjeda, a stadion je takav da izdržava potrese, no Hajdukovi navijači testiraju tu teoriju. Stadion se trese. Na dijelu sjeverne tribine počinje bakljada, sjedalice su spaljene. Svi se ponašaju kao da je riječ o uobičajenoj stvari. Dobrodošli na hrvatski vječni derbi", započeo je.

Storey je razgovarao s navijačima Hajduka na Starom placu uoči utakmice te opisao stanje u kojem se Split nalazi.

"Hrvatska je jako centralizirana država i mnogi se ljudi sele u glavni grad. Split i obala se osjećaju zapostavljenima. Split se nekad osjećao inferiorno bivšem glavom gradu Jugoslavije Beogradu, a sada istu gorčinu osjeća prema Zagrebu."

Britanski novinar upoznat je sa slučajem u vezi Zdravka Mamića, a spomenuo je i da Hajduk 14 godina nije bio prvak Hrvatske, a da je posljednjih šest bez trofeja. Potom se osvrnuo na kult Hajduka u Dalmaciji, a nije mogao ne primijetiti da je svaki kut u gradu rezerviran za grb kluba i razne grafite.

"Više od 25 posto dionica je u rukama pojedinačnih navijača koji ih prenose s generacije na generaciju i s planom da udjel povećaju na više od 50 posto", konstatira Storey, koji se nije previše zadržao na toj temi, uz podatak da je Torcida najstarija navijačka grupa u Europi, a tekst je zaključio sljedećim riječima.

"Hajduk je protuotrov, svjetionik, religija. Jedina socijalna institucija koja je još istinski njihova. Klub u vlasništvu naroda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara