NOWITZKI SE NAKLONIO DRAŽENU "Njegova majka mi je dala najveći kompliment u životu"

NOWITZKI SE NAKLONIO DRAŽENU "Njegova majka mi je dala najveći kompliment u životu"

Foto: Guliver Image/Getty Images

TIJEKOM veličanstvene karijere, koja traje još i danas, Dirk Nowitzki pomaknuo je granice košarkaške igre, porušio brojne rekorde i postao sinonim za igru pod obručima te njen simbol. 
 
40-godišnji Nijemac rođen u Würzburgu u životu se naslušao pohvala i komplimenata, ali ipak je izdvojio jedan. Jedan koji smatra možda i najvažnijim u životu.
 
''Mama Dražena Petrovića mi je u jednom razgovoru rekla da je užasno podsjećam na njenog sina. Kad sam to čuo, odmah sam je zagrlio i do danas smatram da je to jedan od najvećih komplimenata koje sam ikad u životu primio'', za službene stranice Netsa prije par dana kazao je veliki Dirk, a tu njegovu izjavu kasnije su prenijeli brojni košarkaški portali.
 
''Dražena je obožavala cijela Europa. Bio je ikona i legenda. Sjećam ga se kao jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena. Bio je strašan radnik. Bio je nevjerojatan šuter i dribler, veliki natjecatelj, borac i ratnik'', prisjetio se Dražena Nowitzki. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Je li Dirk Nowitzki najveći europski košarkaš svih vremena? Ili je pak to baš Dražen? Ili netko treći? Nemoguće je na to pitanje dati egzaktan i precizan odgovor, naprosto zato što točan i jedinstven ne postoji. Besmisleno je ispucavati subjektivne stavove i mišljenja jer je nemoguće uspoređivati igrače iz različitih vremenskih epoha. Svako je vrijeme nosilo svoje heroje, košarka je evoluirala, a skupa s njom i igrači, a pravog algoritma za vrednovati one najveće nemamo. Na koncu, nije ni važno. Koga briga? Ipak, ako ćemo se složiti da je Michael Jordan najveći svih vremena, onda je teško pobiti tezu svih onih koji tvrde da je Plavi anđeo zaista najveći Europljanin ikada. Veći čak i od njegovog idola Dražena. Evo i zašto.
 

Nowitzki nikad nije imao maštu jednog Kukoča, robusnost Sabonisa, niti je bio klasični nemilosrdni ''ubojica'' poput Petrovića ili Galisa, ali Nijemac je uspio nešto što nitko od navedenih nije. Sam, doslovce sam, 2011. odveo je svoj Dallas do naslova NBA prvaka u finalnim dvobojima protiv LeBronovog i Wadeovog Miamija. Nikad prije i nikad poslije u NBA ligi nije se dogodilo da jedan Europljanin tako nešto napravi. Taj fantastičan pothvat u Teksasu mu je osigurao status božanstva, u ostatku Amerike naklon do poda, a u cijelom svijetu divljenje. Jasno, tada je bio i MVP regularnog dijela sezone te MVP finala. No, to nije sve. Plavi anđeo je prilično opskurnu reprezentaciju Njemačke vodio i do europskog srebra (2005. u Beogradu) i svjetske bronce (2002. u Indianapolisu). Za usporedbu, to je kao da jedan igrač ovu reprezentaciju Hrvatske dovede do europskih i svjetskih medalja. Naravno, malo pretjerujemo, ali ne previše. Zaista, to su rezultati vrijedni divljenja i bezgraničnog poštovanja prema Nijemcu.
 
Dirk Nowitzki jedan je od rijetkih europskih košarkaša za kojeg bismo mogli kazati da je nastavio tamo gdje je Dražen stao. Dražen je počeo mijenjati NBA, a Dirk je taj posao dovršio.
 
Zato mu je ovaj kompliment Biserke Petrović prema vlastitom priznanju toliko poseban. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara