NYT: Malo je sportaša koji su tako pripremljeni za uspjeh kao Kostelić

Foto: Drago Sopta / Cropix

NEW YORK TIMES u analizi skijaške sezone posvetio se Ivici Kosteliću.

Komentator Christopher Clarey sasatavio popis sportaša koji su obilježili zimu, a jasno je da nije mogao izostaviti ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Ne samo da ga nije izostavio, već je upravo njemu dodijelio  prve retke svoga "pogleda na sportaše koji mogu ući u proljeće osjećajući se ponosno zbog svojih uspjeha".

"Ivicu Kostelića je njegov strogi otac Ante odgojio da bude skijaš za pet disciplina, ali uzastopne ozljede koljena godinama su ga ograničavale samo na tehničke discipline. Ali više ne. Sada obitelj Kostelić ima dva ukupna pobjednika Svjetskog kupa. Mlađa sestra Janica osvojila je najprestižniji trofej u alpskom skijanju tri puta. No, ove sezone, s Janicom kao stalnom pratiteljicom na putovanjima, došao je red na Ivicu", piše komentator i dodaje;

"Za razliku od Marije Riesch, Njemice koja je osigurala prvu ukupnu pobjedu sa samo tri boda više od Lindsey Vonn nakon što su dvije utrke na završnici Svjetskog kupa otkazane, Ivica je svoj Veliki globus osigurao i prije nego što je finale sezone počeo. Malo je sportaša, računajući zimske i ljetne sportove, koji su bolje pripremljeni za uspjeh od rječitog Hrvata."

Svjetski kup donio je Kosteliću pola milijuna dolara

U sezoni života Ivica je, osim velikog i malog Globusa, samo od nagrada zaradio 465.000 dolara.

Kostelić je osvojio sedam utrka Svjetskog kupa i odličnom formom, naročito u siječnju, stvorio nedostižnu prednost u borbi za prvo mjesto. Ivici je pripalo gotovo pola milijuna dolara samo od nagrada, a koliko je dobio od sponzora zna samo Ivica, ali taj iznos, uz sve uspjehe, ne može biti zanemariv.

"Cijeli život imat ću za ćevape", reći će pobjednik Svjetskog kupa, kojem Veliki globus znači puno više od svote na računu. Makar ona, uz naplatu sponzorske vjernosti, nije zanemariva.

Najviše je ove sezone zaradila američka skijašica Lindsey Vonn koja je pobijedila na osam utrka i uzela 510.000 dolara. Maria Riesch dobila je pet tisuća manje od najveće suparnice, ali utjeha joj može biti što je osvojila ukupni naslov prvakinje u Svjetskom kupu.

Prvak u spustu Didier Cuche i najbolja slalomašica Marlies Schild osvojili su više od 276.000 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara