REPREZENTACIJA SE VRAĆA U SPLIT

Objavljeni detalji sastanka: Hajduk odustao od nekih zahtjeva prema HNS-u

Objavljeni detalji sastanka: Hajduk odustao od nekih zahtjeva prema HNS-u
Foto: Hina / Pixsell

VIŠE od pet sati sastančili su predstavnici Hajduka, Grada Splita i HNS-a danas na Poljudu. Sastanak je organizirao Grad Split koji će biti i organizator utakmice s Mađarskom u listopadu na Poljudu. Podsjetimo, četiri godine od sabotaže svastikom na Poljudu, hrvatska reprezentacija će igrati službenu utakmicu u Splitu. 

>>> Kustić: Klubovi će odlučiti o Udruzi prvoligaša! Brbić: Hajduk mora surađivati 

Hajduk je na današnji sastanak na Poljud ušao kao gost, a posrednik između kluba i HNS-a bio je gradonačelnik Splita i stranački kolega šefa HNS-a Marijana Kustića. Fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker nije bio u Splitu niti s njim netko ima namjeru razgovarati oko problema koji opterećuje hrvatski nogomet proteklih 15 godina.

Grad Split zadovoljio se isprikom HNS-a koju je Kustić maskirao u najavu da će reprezentacija ubuduće barem jednu utakmicu u kvalifikacijama igrati na Poljudu, a Opara je nakon dva sata napustio sastanak i ostavio Hajduk i Savez da rješavaju svoje probleme.

Hajduk je kazao kako nema jamstvo da će HNS ispoštovati dogovor i zadovoljiti uvjete koje su iz splitskog kluba postaviti krajem godine, ali vide želju da se o tim problemima konačno ozbiljno razgovara.

Marin Brbić, predsjednik Hajduka, rekao je da Hajduk neće aktivno sudjelovati u organizaciji dok ne vidi rezultate sastanka, no dodao je da Hajduk nema drugi nacionalni savez osim Hrvatskog nogometnog saveza te da reprezentacija Hrvatske u Splitu baš nikad nije bila sporna.

Poslijepodne je Hajduk objavio i detalje sastanka te dinamiku pregovora oko njihovih zahtjeva. Zanimljivo je da su neki od zahtjeva već ispunjeni. Prvo što Hajduk želi je vraćanje Udruge prvoligaša, kao krovnog tijela za brigu o domaćem nogometu koje ne odgovara središnjici. Hajduk u roku od 15 dana traži i uvođenje njihovog predstavnika u Komisiju sudaca. Traže i nove izbore u HNS-u, ali nakon donošenja kompletne strategije hrvatskog nogometa koju očekuju do kraja tekuće godine. 

Hajduk je poslijepodne objavio sljedeće: 

"Održan je danas na Poljudu petosatni sastanak na kojem su nazočili predstavnici Grada Splita, HNS-a i HNK Hajduk. Grad Split predstavljali su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazić te Domagoj Maroević, Duje Sučić i Josip Župić. U ime HNS-a, sastanku su nazočili izvršni direktor Marijan Kustić, dopredsjednici Saveza Ante Vučemilović-Šimunović, Tomislav Svetina, Damir Mišković i Ante Kulušić te članovi Izvršnog odbora Davor Ivić, Mato Kljajić i Ile Topuzović. HNK Hajduk su predstavljali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednik Skupštine Vinko Radovani i dopredsjednik Lukša Jakobušić. 

Govorilo se o svim Hajdukovim zahtjevima te su doneseni konkretni zaključci s dinamikom realizacije. Protekom vremena neke su točke u međuvremenu realizirane (4.) dok je za pojedine potreban i određeni duži vremenski rok (6. i 7.).

1) Udruga Prvoligaša
HNS se obvezuje sazvati sastanak predstavnika prvoligaša na kojem će klubovi odlučiti o svom statusu unutar HNS-a.
Rok za realizaciju: 15 dana

2) Sudačka organizacija

Županijski savez splitsko dalmatinske županije će odrediti svog predstavnika koji će biti imenovan u Komisiju sudaca HNS-a. Održat će se tematski sastanak na ovu temu na kojemu će sudjelovati predstavnici HNS-a, NSŽSD i Hajduka.
Rok za realizaciju: 15 dana

3) Transparentni financijski izvještaji
Financije se vode transparentno i sukladno zakonu a HNS će priključiti jednog člana Komisiji za financije na prijedlog NSŽSD.
Rok za realizaciju: 30 dana

4) Implementacija Zakona o sportu na svim razinama
Zakon o sportu je implementiran na nacionalnoj i županijskoj razini.

5) Ravnopravna zastupljenost klubova i regija u tijelima Saveza
Tematski sastanak s predstavnicima NSŽSD, Međužupanijskog nogometnog odbora i HNS-a na temu komisija i regionalne zastupljenosti u komisijama te definiranja kriterija za izbor članova.
Rok za realizaciju: 30 dana

6) Strategija hrvatskog nogometa
Nužno je započeti proces izrade dugoročne strategije razvoja hrvatskog nogometa koja uključuje i ravnomjerno regionalno investiranje u infrastrukturu.
Rok za realizaciju: 31. prosinca 2019.

7) Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade Strategije
Rok za realizaciju vezan uz provođenje točke 6."

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara