Od Kwedija do Širića: Prisjetite se svih sumnjivih radnji u HNL-u

Foto: Index

NAKON uhićenja dopredsjednika HNS-a Željka Širića i predsjednika Sudačke komisije Stjepana Djedovića zbog, kako nam je rekao visokopozicionirani izvor u policiji, namještanja utakmica, podsjećamo na sumnjive radnje koje su se dovodile u vezu s HNL-om.

Sve je počelo sa slučajem Patricea Kwedija, s kraja 2008. godine. Index je tada objavio materijal u kojem tamnoputi igrač Šibenika priznaje da je igrao namještenu utakmicu sa Šibenikom:

Citiramo ključne dijelove:

IZVOR (u daljnjem tekstu Ivana): Na netu sam vidjela špekulacije da je utakmica sa Zadrom namještena
PATRICE KWEDI (u daljnjem tekstu PAT): Znaš, oni su (Zadar, op.a) nama pomogli prošle godine
IVANA: Dakle, bilo je namješteno?
PAT: Ne volim baš takve stvari..
IVANA: i još si se ozljedio igrajući najmještenu utakmicu, to  me zaista ljuti
PAT: Igrao sam normalno a trener druge ekipe stalno mi je govorio da malo usporim
IVANA: Tko dogovara takve stvari
PAT: Vjerojatno naš direktor
IVANA: Ali zašto bi ti morao slušati trenera druge ekipe? Zar tvoji suigrači zarađuju novac na tome?
PAT: Sasvim sigurno

...

IVANA: Ali utakmica je bila namještena, zar ne?
PAT: Da, bila je namještena

IVANA: Zadar - Šibenik?
PAT: Da, bila je namještena
IVANA: Na pobjedu zadra?
PAT: Da, na pobjedu Zadra
Jer prošle godine, kad smo mi imali problema Zadar je pustio Šibeniku da pobijedi

Kwedi je samo pokrenuo lavinu, koja je velike razmjere dosegla s aferom Offside. Uskokova akcija imena Offside u kojoj su uhićene 22 osobe, 20 hrvatskih državljana te dva slovenska, zbog sumnji u namještanje utakmica Prve HNL te u inozemstvu odvila se 8. lipnja 2010.:

"Doznajemo kako se radi o kaznenom djelu davanja i primanja mita te udruživanju. Uhićenja su provedena i na području Zagreba i u drugim dijelovima Hrvatske, a osumnjičenici koji su uhićeni u Zagrebu se trenutno nalaze u Heinzelovoj. Doznajemo kako među njima ima poznatih osoba i nogometaša.

Akcija je započela tijekom jutra, u jednom kafiću na zagrebačkim Vrbanima. Tamo su uhićena tri muškarca, Dinko Lalić, Admir Suljić i Vinko Šaka, koje se, kako neslužbeno doznajemo, tereti da su organizirali namještanje utakmica.

Informacije iz policije i Uskoka zasad dolaze na kapaljku, ali od izvora bliskih istrazi ipak doznajemo da su među osumnjičenima nogometaši Jasmin Agić (Croatia Sesvete) i Miljenko Mumlek (Varteks). Također, Zvonko Zubak je potvrdio da policija ispituje jednog od njegovih sinova. Spominju se i imena nogometaša Andrije Balajića, Zorana Ivančića (oba Varteks), Jakova Suraća (NK Zadar), Danijela Mađarića, Marija Darmopila, Nikole Melnjaka, Nevena Vuljanka (svi iz NK Međimurja), Miljenka Božnjaka, Gorana Jerkovića, Saše Muse, Ante Pokrajčića, Marija Čižmeka, Marka Guje, Ivana Banovića, Darija Šuška (svi Croatia Sesvete)", pisao je tada Index.

Deset dana kasnije HNS je zabranio igranje i treniranje svim osumnjičenima u Offsideu, a uskoro je poznat postao i način na koji su se namještale utakmice:

Glavnim organizatorima svih namještanja Uskok je smatrao Vinka Šaku, Dinu Laliča i Admira Suljića koji su s ostalim "suradnicima" dijelili po nekoliko desetaka tisuća eura po utakmici.Netko od njih nalazio bi se s jednim od nogometaša i dogovorio bi uvjete, poput ishoda prvog poluvremena, broja pogodaka na utakmici i slično. Za to su dobivali novac kojeg su međusobno dijelili sa suigračima, a "premiju" bi osigurali na način da bi u kladionici uplatili lovu na dogovorene ishode.

19. svibnja ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje optuženicima u slučaju Offside. Pred vijećem sutkinje Gordane Grahova otvoreno je iznošenjem obrana sedmorice koji su priznali nedjelo, ali se s Uskokom nisu dogodili oko visine kazne.

Prve presude se i dalje čekaju...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara