Esport

Od rudnika do svjetskog esport centra: Ovo je priča o Katowicama

Od rudnika do svjetskog esport centra: Ovo je priča o Katowicama
FOTO: EPA-EFE

SEDMU godinu zaredom poljske Katowice centar su europskog i globalnog esporta. Dva tjedna esport festivala završit će u nedjelju, 3. ožujka, s finalima CS:GO major turnira i drugog najvećeg turnira u StarCraft II esportu. Kako je industrijski gradić od 300 tisuća stanovnika postao jedna od centralnih točaka esporta, za koju zna baš svaki od više stotina milijuna esport fanova?

Sve je pokrenuo jedan intervju

Poljak Michal "Carmac" Blicharz jedan je od pionira esport industrije: kao mnogi i on je počeo s organizacijom raznih turnira u lokalnim igraonama. Danas je potpredsjednik profesionalnog gaminga u ESL-u. 2012. dao je intervju Johnu Gaudiosiju za Forbes u kojem je pričao o rastu Intel Extreme Mastersa, jedne od najdugovječnijih serija esport turnira, započete još tamo u ožujku 2007., a koja traje još i danas. 

Intervju je pročitao jedan od gradskih vijećnika Katowica, malog industrijskog grada u Poljskoj izgrađenog na rudnicima ugljena, i shvatio je da Blicharz Poljak te ga je potražio na Facebooku i poslao mu poruku. Tako je sve počelo. Godinu dana kasnije Katowice su dobile prvi Intel Extreme Masters event, a za lokaciju je odabrana Spodek Arena renovirana 2011. kapaciteta 11 i pol tisuća ljudi i počelo je stvaranje povijesti. 

Foto: EPA-EFE

Te 2013. esport nije izgledao kao danas, a puniti arene takvog kapaciteta bilo je nezamislivo. Katowice su bile samo jedna od postaja sedme sezone Intel Extreme Mastersa u League of Legendsu i StarCraftu II. Nitko, pa ni ESL, nije znao hoće li napuniti Spodek pa su odlučili omogućiti ljudima besplatan ulaz te ponuditi opciju da uz kartu rezerviraju mjesto i ranije uđu u arenu.

Prve godine napravili su nezamislivo

Na kraju se pojavilo više od 10 tisuća ljudi, a zbog sigurnosnih mjera nisu svi mogli ući u Spodek. Organizatori su na vanjskom ekranu onima koji su ostali na hladnoći omogućili da gledaju mečeve, a radilo se o nekoliko tisuća ljudi. Voditelj programa Paul "Redeye" Chaloner ih je u jednom trenutku pozdravio iz arene, a iz vana se čuo odaziv mase koja je na minusu ispred arene gledala mečeve. Iduće godine gradsko je vijeće u Katowicama izglasalo podršku Intel Extreme Mastersu do 2019. Nedavno je to produženo sve do 2023.


Red za ulazak u Spodek Arenu za Intel Extreme Masters World Championship 2015.
Foto: EPA-EFE 

U posljednjih sedam godina u Katowicama se dogodio bezbroj kultnih i nezaboravnih esport trenutaka. Jedan od takvih je i "Kassadin backdor" Fnaticovog Enriquea "xPekea" Cedeñao Martineza protiv Carlosa "ocelotea" Rodrigueza i SK Gaminga. Rekord Andreasa "Xyp9xa" Højsletha iz Astralisa s 13 dobivenih situacija u kojima je ostao jedan na jedan ili sam protiv više protivnika svakako spada u tu kategoriju, kao i odlično finale između Astralisa i FaZe Clana u kojem je Astralis nakon izgubljene prve mape tijesno slavio u iduće tri. 2018. je u Katowicama održan i prvi Dota 2 major, a ruska ekipa Virtus.pro zauvijek će pamtiti skandiranje poljske publike nakon podizanja trofeja. Za StarCraft II takvih je trenutaka previše.

Esport u Katowice doveo 170.000 posjetitelja

Prošle je godine Katowice zbog esporta, odnosno ESL One i Intel Extreme Masters turnira, posjetilo 170 tisuća ljudi, više od 50 posto domaćeg stanovništva, a ta brojka iz godine u godinu raste. Progresivna politika i kvalitetni partneri u nekoliko su godina prometnuli mali industrijski gradić u jednu od najvažnijih lokacija globalnog esporta. Katowice se najčešće navode kao primjer onoga što bi esport trebao i morao biti. Želite li nekome pokazati svu moć i raskoš esporta, odvest ćete ga u Katowice.

Foto: EPA-EFE

IEM Katowice 2019.

U 2019. ESL i Katowice otišli su još korak dalje. Dvotjedni esport festival već je prošao pola puta, a vidjeli smo kako Team Secret prošlog vikenda uvjerljivo osvaja ESL One Dota 2 turnir vrijedan 300 tisuća dolara. Uz Fortnite i brojna druga događanja, ono najbolje nam tek slijedi. Završnice IEM Katowice CS:GO Majora i StarCraft II turnira na kojima će se ukupno podijeliti milijun i 400 tisuća dolara. 

CS:GO major turnir nastavlja se 28. veljače doigravanjem. Najboljih osam timova natječe se za naslov prvaka majora i pola milijuna dolara.  Finale je na rasporedu u nedjelju. Najbolja svjetska CS:GO ekipa Astralis glavni je favorit za osvajanje  turnira, ali u ovoj fazi sve je moguće. Ono što regionalna ekipa priželjkuje je dobar nastup FaZe Clana za koji igra Nikola "NiKo" Kovač, a vodi Janko "YNk" Paunović. Međutim, za to će FaZe prvo trebati u četvrtfinalu pobijediti Na'Vi i  Oleksandra "s1mplea" Kostylieva, najboljeg igrača svijeta. 

StarCraft II se također nastavlja u četvrtak razigravanjem po grupama, a potom i doigravanjem. Finale će se održati u nedjelju, nekoliko sati prije ranije spomenutog finala CS:GO majora. Prvi je to veliki turnir nakon BlizzCona i bit će zanimljivo vidjeti može li Joona "Serral" Sotala nastaviti nevjerojatnu dominaciju.

A gdje smo mi?

U svakom slučaju, i ove će godine Katowice svjedočiti nekim od najvećih trenutaka u esportu, kao i milijuni gledatelja diljem svijeta. U Poljskoj je jedan gradić napravio nešto nevjerojatno, izgradio novi identitet i predstavio se svijetu na potpuno drugačiji način. Za to vrijeme u Hrvatskoj gradimo fontane i tjeramo investitore, a mjesta se međusobno natječu tko će organizirati više "borbi s Turcima".

Smeta nam sve, pa i glasna muzika te polugoli turisti na glazbenim festivalima, koje bi također najradije potjerali da možemo. Što će nam još nekakav tamo esport? Zato se i najveći esport događaji u Hrvatskoj često odvijaju bez ikakve podrške ili uz minimalnu podršku lokalnih vlasti i države zbog čega najveći teret pada na entuzijastične pojedince. 

Foto: EPA-EFE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara