Optimalan program priprema za nastup na OI "Atena 2004"

´ZA SADA još ne možemo znati koliko ćemo sredstava moći izdvojiti za projekt Atena, jer Hrvatski olimpijski odbor (HOO) još ne zna koliko će iz proračuna dobiti sredstava.´ To je danas predsjedavajući prvi put sjednicom Odbora za olimpijski program HOO-a izjavio dopredsjednik HOO-a Goranko Fižulić.

Po njegovim riječima za projekt Atena 2004. u idućoj godini moglo bi se potrošiti i znatno više od planiranih 9.400.000 kuna, jer bi HOO iz proračuna trebao dobiti traženih 40 posto od 120 milijuna kuna, koliko je Vlada namijenila za financiranje sportskih i drugih udruga.

Time bi se uz dodatna sredstva iz marketinga HOO-a stvorili optimalni uvjeti za pripreme hrvatskih sportaša u predolimpijskoj godini, a po Fižulićevom uvjerenju niti jedan hrvatski sportaš neće zbog financijskih sredstava biti zakinut tijekom priprema za nastup na OI 2004. Po prvim, optimističkim i optimalističkim, prognozama Ureda za olimpijski program u Ateni bi mogao nastupiti 131. sportaš iz 14 sportova, od kojih su neki već ispunili norme za nastup. Usporedbe radi u Atlanti je nastupilo 85, a u Sydneyu 89 hrvatskih sportaša.

Na 3. sjednici Skupštine olimpijskih sportova jednoglasno je usvojen prijedlog da odsutnog Mirka Jozića u Odboru za olimpijski program zamijeni Velimir Kljaić, a svi sudionici skupštine podržali su izvanredno pregledno napravljen projekt Atena 2004.


To je po riječima Duška Mrduljaša prvi put da HOO transparentno za svakog sportaša ponaosob daje troškovnik priprema, natjecanja, olimpijske stipendije, stručni rad, nabavke opreme i rekvizita, zdravstevnu i psihofizičku dijagnozu, te vitaminizaciju. Po njegovim riječima ovaj program je napravljen gotovo optimalno i njime je, primjerice, obuhvaćeno čak 16 veslača, što omogućava stručnom stožeru veslačke reprezentacije da se pored osmerca formira još dva kvalitetna čamca. Naime, pravo nastupa na olimpijskim igrama osvaruju čamci u kojima se posade mogu i mijenjati. Posebno je naglašeno da će sportašima odobriti i sredstva za dodatnu vitaminizaciju ukoliko im ne bude dostatni vitamini koje će dobiti od farmaceutskih tvrtki s kojima je HOO već potpisao sponzorske ugovore.

Na popisu potencijalnih i evidentnih kandidata za nastup na OI u Ateni za sada se nalazi deset atletičara, četiri boksača, tri dizača utega, šest jedriličara, pet kajakaša, deset plivača, šest stolnotenisača, četiri strijelca, šest tenisača, šest taekwondaša, šesnaest veslača, petnaest rukometaša, dvanaest košarkaša, trinaest vaterpolista i petnaest rukometašica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara