oi tokio

"Otkazivanje Tokija nije tema. Olimpijski plamen je svjetlo na kraju tunela"

"Otkazivanje Tokija nije tema. Olimpijski plamen je svjetlo na kraju tunela"
Foto: EPA

MEĐUNARODNI olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach za New York Times.

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu ističu da će Igre početi kako je i planirano 24. srpnja.

Koronavirus koji se pojavio krajem prošle godine u Kini do sada je odnio više od 10.000 života diljem svijeta, dovodeći u pitanje i održavanje Igara. 

No Bach tvrdi kako MOO čak ne razmišlja o otkazivanju Igara.

"Otkazivanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara", naglasio je.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre. 

"Ne znamo kakva će situacija biti", dodao je Bach.

"Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i pol mjeseca do početka Igara. Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Nitko vam danas ne može reći što će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca", istaknuo je prvi čovjek MOO-a. 

"Novac neće biti presudan u odluci"

Japan bi prema predviđanjima trebao primiti preko 600.000 stranih gledatelja i sportaša na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

No Bach tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi financijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga tko sudjeluje i ograničavanje virusa su i dalje glavni ciljevi, napominje predsjednik MOO-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

"206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, iako ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da olimpijski plamen bude svjetlo na kraju tog tunela", govorio je Bach, dok su u Japanu baklju koja je stigla avionom uz Grčke dočekale prazne tribine. 

U posljednjih nekoliko dana više je sportaša, među kojima i olimpijska pobjednica u skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe. 

Bach, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je suosjećanje sa sportašima. 

"Za svakog je sportaša najgora stvar u pripremama nesigurnost koja mu odvlači pozornost s treninga i priprema. Razgovarao sam s 220 sportaša u srijedu i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja."

"Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje izvanredna rješenja", zaključio je Bach. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara