NOVA SEZONA, NOVA PRAVILA Evo koje nas sve promjene očekuju u Formuli 1 2018.

NOVA SEZONA, NOVA PRAVILA Evo koje nas sve promjene očekuju u Formuli 1 2018.

Foto: Getty Images/Guliver Image

POSLJEDNJIH dana svjetski mediji raspisali su se o najavi kako u Formuli 1 od sljedeće sezone više neće biti grid djevojaka, no ta kozmetička promjena samo je jedna od onih koje nas očekuju u 2018.

Nakon velike promjene tehničkoga pravilnika za 2017., Formula 1 2018. ne donosi ni blizu toliko promjena, ali neke od njih bit će itekako uočljive.

Tehnički pravilnik

Zabranjena T-krila i peraja koje dijele pokrov motora

Momčadi su 2017. koristile rupu u tehničkom pravilniku koja je dozvoljavala korištenje 750 mm širokih T-krila ispred stražnjega krila, a tijekom sezone složenost tih krila postajala je sve veća i veća.

Također, ponovno su se koristile i peraje koje longitudinalno dijele pokrov motora, a koje su služile kako bi stražnje krilo bolje funkcioniralo, ali od 2018. dimenzije tih peraja bit će daleko skromnije.
 
Obavezno korištenje halo zaštite


Vizualno definitivno najveća promjena na F1 bolidima 2018. Svi bolidi morat će biti opremljeni sustavom halo zaštite vozačeve glave koja bi trebala poboljšati sigurnost u situacijama kad vozačevoj glavi prijete leteći objekti poput guma ili komada bolida.

Iako je dizajn halo sustava određen pravilima, momčadi će smjeti koristiti vlastite inačice aerodinamičkih pokrova koji će pomoći usmjeriti zračnu struju prema usisniku zraka iznad vozačeve glave.

Povećanje minimalne težine

Zbog halo zaštite ukupna minimalna težina bolida s vozačem porasla je za 6 kg, na ukupno 734 kg, ali halo sustav bolid će otežati i do 14 kg što će momčadima otežati spuštanje težine ispod granice kako bi balastom dopunili težinu do minimalnih 734 kg.

Formula 1 2019. razmatra uvesti minimalnu težinu od 80 kg za vozača i njegovo sjedalo koje će na posebno smještenom mjestu po potrebi imati balast kako bi se vozačeva težina sa sjedalom nadopunila do 80 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabranjeni sustavi ovjesa koji utječu na aerodinamiku

Neke momčadi poput Red Bulla i Ferrarija 2017.  koristile su pametne sustave prednjega ovjesa koji su omogućavali promjenu visine od tla ovisno o kutu zakretanja upravljača.

FIA je takve sustave odlučila zabraniti zbog utjecaja koji imaju na aerodinamičke performanse bolida.

Sportski pravilnik

Tri pogonske jedinice po vozaču


Kako bi se pogonske jedinice učinile još pouzdanijima i kako bi se smanjili troškovi, vozači će 2018. smjeti koristiti po samo tri motora, tri MGU-H i tri turbo punjača, ali i samo dva MGU-K, dva spremnika energije i dvije kontrole elektronike u cijeloj sezoni od 21 utrku.

Promjena bi mogla ići na ruku Mercedesu koji ima uvjerljivo najpouzdaniju pogonsku jedinicu, a momčadi će zbog ove promjene imati samo dvije prilike za uvođenje novih specifikacija (osim ako se ne odluče prekršiti dozvoljeni broj komponenti i prihvatiti kaznu).

Pojednostavljen sustav kazni za promjenu elemenata pogonskih jedinica


Svaki vozač koji na nekoj utrci dobije 15 ili više mjesta kazne startat će utrku sa začelja poretka, a ukoliko ih više dobije istu kaznu, poredat će ih se po redoslijedu kojim su dobili kaznu.

Šira paleta komponenti guma za suho

Pirelli je za 2018. proširio paletu guma za suho koja će sad imati čak sedam različitih guma, a nove komponente su super hard i hyper soft.

Talijanski proizvođač želi veću fleksibilnost prilikom odabira komponenti za pojedinu utrku, a na svakoj utrci vozači će na raspolaganju i dalje imati tri komponente te će i dalje sami birati 10 komponenti, dok će im jedan set najmekše komponente za Q3 i po jedan set preostalih dvaju komponenti i dalje biti dodijeljeni automatski (ukupno 13 setova guma za suho po vikendu).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara