Esport

Otkriven veliki skandal namještanja utakmica u FIFA-i 20

Otkriven veliki skandal namještanja utakmica u FIFA-i 20
Screenshot: FIFA 20

JEDAN poraz u Weekend Leagueu u FIFA Ultimate Teamu otkrio je veliki skandal u FIFA 20 esportu, prenosi Eurogamer. Američki igrači, među kojima su i brojni profesionalci, pronašli su način kako da izbjegnu igrati jedni protiv drugih da bi lakše došli do vrijednih nagrada.

FIFA Ultimate Team (FUT) najpopularniji je mod u FIFA-i posljednjih godina. Igrači sakupljaju kartice igrača koje se mogu kupiti i stvarnim novcem te slažu ekipu s kojom se natječu protiv drugih igrača. Weekend League je serija od 30 utakmica u FUT-u kroz koje igrači, ovisno o uspjehu i omjeru pobjeda i poraza, osvajaju nagrade, od valute u igri i paketića pa do boljih verzija kartica igrača. Zapravo sve ono što se može kupiti i stvarnim novcem. Kroz isto se natjecanje igrači mogu kvalificirati i na velike FIFA turnire u Global Seriesu.

Weekend League je igrao i poznati streamer i YouTuber RunTheFutMarket, pravog imena Nick Bartels, kada je u nedjelju, 20. listopada, izgubio jednu utakmicu zbog navodnog pucanja internetske veze, što i nije tako neuobičajeno kada su u pitanju serveri Electronic Artsa. Izbacivanje igrača iz meča se može isforsirati, zbog čega dobiju poraz i kvari im se omjer. Bartelsu je to bila utakmica za ulazak među 100 najboljih, a u posljednje tri godine nije izgubio utakmicu zbog odspajanja sa servera, zbog čega je počeo sumnjati da nešto nije u redu.

Njegovo istraživanje otkrilo je Discord server na kojem se dobar dio najboljih američkih igrača dogovara kojem će protivniku na ranije spomenuti način nanijeti poraz te kako bi se međusobno izbjegli, odnosno da u Weekend Leagueu ne bi igrali utakmice jedni protiv drugih kako bi imali što bolji omjer i tako primili još bolje nagrade. Slike igrača na Discord serveru je objavio Bartels, a među njima su Hektic_Jukez, igrač Chicago Firea RyanZang99 te osvajač prve sezone eChampions League (službene esport inačice Lige prvaka) Christopher "NYC_Chris" Holly koji igra za New York City FC.

Bartels navodi da su se na Discordu dogovarali koje će YouTubere i streamere napasti kako bi upravo oni osigurali ulazak među najboljih 100 te objavom videa na YouTubeu, u kojima pokazuju osvojene nagrade, privukli više gledatelja, ali i dobili više novca od reklama na toj platformi. To se radi "stream snipingom", igrači gledaju stream protivnika s kojim žele upasti u meč te kada se on prijavi za novi meč, oni to učine u istom trenutku. Kako se radi o velikom broju igrača podjednakih omjera pobjeda i poraza, velike su šanse da će jedan od njih upasti sa željenim streamom u utakmicu.

U svom videu Bartels iznosi podatak da je čak 75 igrača završilo Weekend League sa savršenim omjerom, što znači da nisu nijednu od 30 utakmica odigrali jedni protiv drugih, a ako se u obzir uzmu i gotovo savršeni omjeri 29-1 i 28-2, ta brojka se penje na nekoliko stotina igrača. 

Oglasio se i Electronic Arts koji je zabranio Christopheru Hollyju nastupe na iduća dva kvalifikacijska turnira. U službenoj objavi stoji kako im je jako stalo do integriteta natjecanja te da će kazniti sve one koji se ogriješe o pravila. "Stream sniping" su definirali kao uznemiravanje i kaznili ga sukladno pravilima. Nakon što je dobio obavijest o kazni, oglasio se i Christopher Holly koji je priznao pogrešku, ispričao se fanovima te se nada kako će povratiti njihovo povjerenje.

Nije ovo prvi slučaj namještanja utakmica u esportu, ali je svakako najveći skandal tog tipa u FIFA-i, pogotovo ako se dokaže da se slično događa i u drugim regijama. FIFA esport je tako ponovo dokazao koliko zaostaje za nekim drugim popularnijim esportovima. Jedan od problema je sama igra koja bez obzira na vještinu igrača ponekad ima utjecaja na konačni rezultat, a drugi je sustav natjecanja i njegova povreda na ovaj ili slične načine. Bez obzira na podršku velikih nogometnih klubova i liga, FIFA esport će se teško razvijati željenim tempom nastave li se otkrivati skandali u igri. Esport natjecanje počiva na temelju da gledatelji žele gledati one najbolje, a postane li to upitno, zašto bi ikoga bilo briga za natjecanje ili ishod?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara