Otvorena münchenska ljepotica

U MÜNCHENU je službeno otvoren stadion Allianz Arena. Prva utakmica na ovom "čudu" arhitekture odigrana je između Bayerna iz Münchena i njemačke reprezentacije (4:2). 

Stadion je nalik velikom balonu koji kameleonski mijenja boju, ovisno o tome koji tim na njemu igra. Allianz Arenu dijeliti će dva münchenska kluba – prvak Bundeslige Bayern i drugoligaš TVS Munich 1860., te njemačka reprezentacija.

O tome koje će stadion biti boje ovisi o domaćinu; Boja Bayerna je crvena, Municha 1860. svjetlo plava, a njemačke “repke” bijela. Tijekom dana stadion je srebrnosiv, a boju izvana mijenja u suton, javlja Jutarnji list.

Stadion može zaprimiti 66 000 gledatelja, a sve je usmjereno prema igri na terenu: unutrašnjost je bez boje i ne privlači pažnju. Školjka stadiona sastavljena je od 2816 napuhanih jastuka, a otporni su toliko da će izdržati i dva metra snijega. Dužina zdanja je 258 metara, visina 50, a ima 104 lože.

Stadion su projektirali poznati švicarski arhitektonski duo Herzog & de Meuron, a njegova izrada, koja je započela 2002., stajala je njemački proračun 280 milijuna eura.

Usporedbe radi, u sanaciju Maksimirskog stadiona uloženo je oko pola milijarde kuna što je oko četvrtine cijene minhenske ljepotice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara