Pogledajte kako veliki Valter drila Alilovića

Pogledajte kako veliki Valter drila Alilovića

Foto: Screenshot HRS

HRVATSKA ne briljira na Europskom rukometnom prvenstvu u Poljskoj. Neuvjerljiva igra i dva teška poraza od Norveške i Francuske Hrvatskoj su ostavili samo teoriju koja je vodi u polufinale. Jedan od ključnih razloga hrvatskog podbačaja u Poljskoj su očajne predstave hrvatskih vratara – Mirka Alilovića i Ivana Stevanovića.
 
Alilović je u pet susreta od 139 šuteva obranio svega 38, što je postotak od svega 27 posto. Stevanović koji je branio manje ima nešto bolji postotak od 33 posto obrana (18 od 55), no i to je premalo za neki bolji rezultat.
 
Mnogi stručnjaci su u analizama potencirali lošu obranu, kao razlog niskog postotka obrana hrvatskih vratara, no činjenica je da su i oni morali skupiti koju obranu više.
 
Posebno jer ih trenira jedan od najboljih hrvatskih vratara svih vremena, veliki Valter Matošević.
Matošević je vlasnik dvije možda i najvažnije obrane u povijesti hrvatskog rukometa.
 
U ključnom dvoboju za prolaz u polufinale olimpijskog turnira u Atlanti 1996. protiv Rusije, kod izjednačenog rezultata nekoliko sekundi prije kraja obranio je sedmerac velikom Dimitriju Torgovanovu. Lopta je došla do Božidara Jovića, koji je sa zvukom sirene matirao slavnog Andreja Lavrova i odveo Hrvatsku u polufinale. Hrvatska je poslije osvojila zlato.
 
U polufinalu Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. Hrvatska je na poluvremenu gubila sedam razlike od Španjolske. U drugom poluvremenu igrači Line Červara stizali su rezultat i utakmicu su odveli u produžetke. Na kraju prvog produžetka, pri izjednačenom rezultatu Iker Romero se digao sam osam metara i ispalio pravo bombu u donji desni kut Matoševićevog gola. Taj udarac bi teško obranio i Titi Omeyer, no Matošević je uspio u padu nogom zaustaviti loptu. Hrvatska je nakon dva produžetka prošla Španjolsku i poslije otišla do kraja.
 
Pogledajte trening Valtera Matoševića s Mirkom Alilovićem i Ivanom Stevanovićem uoči meča s Poljskom.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara