Ovo je najpametnija izjava političarke Janice Kostelić

Ovo je najpametnija izjava političarke Janice Kostelić

Foto: Hina

"NEOBIČNO je biti u ovoj ulozi. Na jednoj strani su sportaši, a na drugoj normalni ljudi"

Ovo je definitivno najdublja izjava koju je sportska ikona Janica Kostelić izrekla u svojoj kratkoj političkoj karijeri. Tehnička doministrica sporta govorila je pred stotinu sportaša i trenera, na ispraćaju hrvatske delegacije na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Žena koja je prije 14 godina na jednim Igrama drsko osvojila četiri medalje i zauvijek obilježila svjetski sport, jučer je pred "svojim ljudima", kako je nazvala sportaše u publici, bila u krivoj ulozi. Ni među sportašima, ni među "normalnima".

Prije tri mjeseca u politiku je gura Tomislav Karamarko i postavlja de facto na čelo potpuno nerednog i duboko inkriminiranog resora, da ga skriva svojim imenom koje je stvorila sparirajući s balvanima po Sljemenu. Postavlja je pored ministra koji vjeruje da je Bog dizajner svijeta, a Zdravko Mamić dizajner Zakona o sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janica, naravno, nije namjeravala političare nazvati neljudima, ali sjelo je u pravom, svečanom trenutku. Iskreno i precizno. Hrvatski sport, unatoč svim marljivim ljudima i medaljašima u publici, nije nimalo svečan. A ono što mu politika čini, uostalom, mogu provesti samo takvi - neljudi koji pod krinkom domoljublja i s diplomom "srednje trogodišnje" u sportu dobro mešetare, a iza kolajni "ivica" i "janica" ostavljaju optužnice USKOK-a i po život opasne stadione. Ostavljaju i pojedincima po volji skrojene zakone, ovisno treba li opraštati milijunske dugove državi, privatizirati klubove ili sačuvati legitimitet Šukeru i Mamiću čuvajući fotelje njihovim glasačima i sisačima na čelu nogometnih županija.

Od osamostaljenja države politika je hrvatskom sportu ostavila bezakonje i institucionaliziranu korupciju, a olimpijci Hrvatskoj 27 medalja. Oni su sve što političari nisu i uspijevaju Hrvatskoj unatoč. Mjesta u prvim redovima na svečanom ispraćaju ipak su rezervirana za one koji uzimaju, a ne one koji daju.

VIP salon lažnih obećanja

Umiruća vlada Predraga Šustara, koju je danas predstavljala Janica, ostat će upamćena po opstrukciji Zakona o sportu jer ne odgovara inkriminiranom nogometnom savezu, ili u službenoj verziji jer je isti donesen po hitnom postupku i bez javne rasprave. Zato je Šustar za preinake i primjedbe zadao zakonski rok od čitavih 15 dana, nakon čega će raspuštenom Saboru poslati novi nacrt članaka čiji izmjenu traži i HNS.

Podsjećamo da je najgora vlada u hrvatskoj povijesti tek u svibnju tekuće godine odobrila proračun HOO-a, ujedno i 20 i kusur milijuna kuna za projekt Rio, nakon što je Matešu blokirala bivša vlast prozivajući ih za netransparentnost, dubioze, bahate plaće i milijune utrošene u hladni pogon Sportske televizije, čiji je direktor Jura Ozmec voditelj press centra u Riju i već četvrti mandat, mimo statuta HND-a, predsjednik udruženja sportskih novinara.. Njemu uspijeva pomiriti nespojivo: funkciju glavnog predstavnika i zaštitnika struke te urednika koji paralelno ljudima iz struke dijeli otkaze i na račun proračuna održava televiziju bez novinara, snimatelja i montažera. Zato je i Ozmec danas bio među prvoredašima. I zato se Zlatko Mateša na ispraćaju prije svih zahvalio aktualnoj politici i pred mikrofon doveo tehničke ministre Zdravka Marića i Šustara, da licemjerno poruče kako Hrvatska treba slijediti put svojih sportaša koji je medaljama per capita svrstavaju na visoko 15. mjesto u svijetu.

"Vi ste obranili taj sedmerac, pogodili ste taj hitac. Mnogima bi pred vama zadrhtao glas. Sjećam se svog sina, gledali smo Giovannija, a on je kako je po kući vikao: "Mama pogodio je". To očekujemo od vas, normalnih ljudi", sportašima je kazao je Marić , dok se Šustar čitajući s papira prisjećao emocija zbog vaterpolskog srebra iz 1996. i obećao ulaganje u mlade. Naravno, podmirit će i račun za novi doček na trgu.

Ne zna Šustar koliko je samo streljačkih dvorana, biatlonskih staza i skijaških centara obećano olimpijcima na takvim priredbama. VIP salon zračne luke Pleso davno je trebalo preimenovati u salon lažnih obećanja. Već danas gade nam se laži kojima će nas političari častiti na dočeku iz Rija. Bit će prilike, jer za razliku od njih, sportaši svoja obećanja ispunjavaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara