HNL

"Ovo je najsramotnije priopćenje u povijesti HNS-a. Sve dirajte, osim u Hrvoja"

"Ovo je najsramotnije priopćenje u povijesti HNS-a. Sve dirajte, osim u Hrvoja"
Foto: Dino Stanin / Pixsell

NOGOMETNI klub Zadar reagirao je na priopćenje Hrvatskog nogometnog saveza. Podsjetimo, prvo je Svetko Ćustić, direktor kluba i otac tragično preminulog Hrvoja Ćustića, progovorio o situaciji oko ishodovanja licence za Drugu HNL za sljedeću sezonu. Zadar je sezonu 2. HNL završio na osmom mjestu, ali je zbog nedobivanja licencije izbačen u treću ligu. Klub se žalio Vijeću sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora, Svetko Ćustić prozvao predsjednicu komisije za licenciranje Ivančicu Sudac i rekao da ona "mrzi sve što je zadarsko".

Uslijedio je odgovor HNS-a, koji je poručio kako "Ćustić ne bira sredstva, pa ni uspomenu na sina" te izazvao novu reakciju sa Stanova. 

>>> Ćustićev otac bijesan na Šukerovu šeficu za licence: "Ona mrzi sve zadarsko!"

>>> HNS o Ćustićevim optužbama: "On ne bira sredstva, pa ni uspomenu na sina"

Sada je stigao odgovor NK Zadra, a službeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Postoji li za čovjeka ljepši i emotivniji trenutak u životu od rođenja djeteta? Postoji li na svijetu veća ljubav od one roditelja prema djetetu? Postoji li za bilo koje ljudsko biće teži i tužniji trenutak od smrti vlastitog djeteta. Složit ćete se, ne postoji.

U svijetu u kojem živimo svatko od nas svakoga dana vodi neke svoje borbe. Privatne, poslovne, na sportskom borilištu, u uredima ili negdje drugdje. Sve je to dio života, u kojemu se svatko na svoj način pokušava izboriti za ono što želi ili smatra ispravnim.

I samim time normalno je da dolazi do sukoba mišljenja, neslaganja među ljudima, manjih ili većih rasprava sa manjim ili većim posljedicama. Nikada nisu svi zadovoljni, nikada nije sve idealno i u konačnici nikada nisu svi u pravu. Jednostavno, ne mogu biti.

Tako je i u sportu. Pobjede, porazi, veselje, razočaranje, ljutnja… Sport je jedan veliki koloplet emocija, kako na terenu, tako i van njega. Nažalost, ni u sportu nije sve idealno ni pravedno. Naročito kada o ishodu ne odlučuju izravno sportaši, već netko treći, tko koristi dane mu ovlasti i ponaša se kao da ima apsolutno pravo odlučivati o tuđim sudbinama. Dok zapravo, njegova bi primarna zadaća trebala biti skrbiti o tim sportašima, o njihovoj sigurnosti, budućnosti, o njihovim životima.

Život je, složit ćete se, iznad svega. Ljudski život nema cijene. I sve te borbe, ovakve i onakve, ne znače apsolutno ništa naspram ljudskog života. Posebno mladoga, a sportaši su uglavnom mlade osobe. Svjedočili smo, nažalost, mnogim tragedijama i na sportskim terenima i to su trenuci kada sve staje. Kada sve drugo postaje nebitno i svi se barem na trenutak zamislimo i zapitamo o smislu i biti života.

Hrvatski nogometni savez u petak je izdao jedno od najsramotnijih priopćenja u svojoj, a i hrvatskoj sportskoj povijesti. Ne zato što je stao u obranu svoje djelatnice ili zato što se u konkretnom slučaju spori s Nogometnim klubom Zadar. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, reakciju i svatko ima pravo birati način na koji će voditi svoje borbe.

Ali nitko, BAŠ NITKO na ovome svijetu nema pravo reći ili napisati jednom ocu nešto takvo o uspomeni na njegova preminulog sina. Napisati da gospodin Svetko Ćustić “ne bira sredstva pa čak ni uspomenu na svog preminulog sina” za autora teksta i onoga tko ga je odobrio znači samo jedno – dotaknuti moralno i ljudsko dno! Pogotovo ako se zna da isti taj HNS u 11 godina od najveće tragedije na hrvatskim stadionima nije napravio APSOLUTNO NIŠTA za uspomenu na pokojnog Hrvoja. Osim ako netko ne misli da je polaganje cvijeća jednom godišnje na mjestu njegova stradanja dovoljno.

Druga rečenica u navedenom priopćenju možda je još i strašnija i sramotnija, a sigurno u potpunosti lažna. “Postupak (licenciranja) je transparentan i jasan te se svake godine provodi sukladno svim pravilnicima HNS-a – kako 2008., tako i ove godine.” Prvo, postupak nije transparentan, jer da jest onda bi se o njemu trebalo znati apsolutno sve. A Nogometni klub Zadar spreman je sutra objaviti kompletnu dokumentaciju dostavljenu u ovogodišnjem postupku licenciranja i to činiti svake sljedeće godine, ako će to učiniti i svi ostali klubovi Prve i Druge HNL. Ili jednostavnije, sve to može objaviti i sam Savez. Čemu nešto tajiti? Tek onda bi sve bilo transparentno.

Nastavak rečenice komentira sam sebe. Ako danas, nakon svega što se dogodilo pa i sudskog postupka koji je utvrdio odgovornost Hrvatskog nogometnog saveza za smrt Hrvoja Ćustića, netko u Savezu smatra da je postupak licenciranja za tu tragičnu sezonu (2007./2008.) proveden sukladno pravilnicima, onda u našem nogometu imamo mnogo veći problem nego što mnogi misle.

Hrvatski nogometni savez je u toj sezoni izdao licencu za igranje Prve HNL na stadionu na kojemu je mladić od 24 godine izgubio život IGRAJUĆI NOGOMET i to je činjenica koju nitko nikada neće moći izbrisati. Ali, vjerujte, Nogometni klub Zadar je posljednji koji želi da se uvijek iznova vraćamo na tu temu. Stoga nam dopustite da, ako već vama ništa nije sveto, barem mi čuvamo uspomenu na Hrvoja onako kako on to zaslužuje.

A to nije samo polaganjem cvijeća 3. travnja svake godine, nego svime onime što svakoga dana radimo u klubu da bi 500 mladih sportaša imalo što bolje uvjete. I da bi svi oni i sve buduće generacije nastavile čuvati uspomenu na Hrvoja. Baš kao što je čuvaju njegovi bivši suigrači, a danas hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Danijel Subašić, koji su krenuvši upravo iz Zadra proslavili našu zemlju u cijelom svijetu.

Nažalost, odgovor na pitanje zašto se Nogometnom klubu Zadar godinama unatrag uredno izdavala licenca za Prvu HNL, unatoč nedvojbeno lošijim uvjetima nego danas, a sada, kada i sami ljudi iz HNS-a svjedoče tome da se gotovo svaki mjesec događaju pozitivne promjene i pomaci (2018. godine na Stanovima su odigrane i dvije utakmice pod okriljem UEFA-e i FIFA-e), klubu se ne dopušta igranje Druge HNL, vjerojatno nikada nećemo dobiti.

To je borba koju ćemo dalje voditi pred drugim institucijama i spremni smo prihvatiti njezin ishod kakav god da bio. I kakav god da bio, znat ćemo da smo dali sve od sebe i sutra ćemo moći svakome pogledati u oči. Ali nikome, BAŠ NIKOME, nećemo dopustiti da se poigrava s Hrvojevim imenom. Pa tako ni autoru jučerašnjeg HNS-ovog pamfleta i onome tko ga je odobrio. Uvažena “gospodo”, u sve dirajte, ALI U HRVOJA NE!

Roman Morović, voditelj odnosa s javnošću. Nogometni klub Zadar s.d.d".

Ćustićev otac o suđenju s HNS-om koji se žalio na visinu štete zbog smrti Hrvoja Ćustića

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara