Paragvaj do povijesnog uspjeha nakon prvih jedanaesteraca na SP-u

Tekst: M.Pa.,TS
Foto: AFP

PARAGVAJ je četvrtfinalist Svjetskog prvenstva! Paragvajci su poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca izbacili Japan nakon što u 120 minuta nije bilo golova. Jedini penal nije pogodio branič Japana Komano. Paragvaj u četvrfinalu igra protiv boljeg iz susreta Španjolska - Portugal.

> Tijek susreta

U 120 minuta igre nije bilo pogodaka u Pretoriji, pa su gledatelji u Južnoafričkoj Republici prvi put vidjeli na prvenstvu izvođenje jedanaesteraca, a dramatično ih proživljavali igrači na terenu.

Niti jedan od vratara, niti Japanac Kawashima, niti Paragvajac Villar, nisu obranili niti jedan udarac, no nisu svi igrači bili precizni. Tragičar i jedini koji nije uspio zatresti mrežu bio je Komano iz Japana čiji je udarac završio na gredi. Pogodak odluke je za Paragvaj postigao Oscar Cardozo, napadač lisabonske Benfice, nakon čega je moglo početi veliko slavlje Paragvaja.

Četvrta je to južnoamerička momčad među osam posljednjih na Svjetskom prvenstvu. Paragvaj se pridružio Argentini, Brazilu i Urugvaju.

120 minuta koje su prethodile penalima bilo je definitivno razdoblje najlošijeg nogometa na Svjetskom prvenstvu dosad. U prvih 45 minuta svaka je reprezentacija imala po dvije izgledne prilike. Kod Japana je Matsui pogodio iz daljine gredu u 22. minuti, dok je Honda sa 20-ak metara opasno zaprijetio Villaru. Na drugoj strani je prvu šansu imao Barrios u 20. minuti, kada je ispremiješao obranu Japana, ali je ostao bez konkretizacije u završnici. Devet minuta kasnije je iz gužve Santa Cruz pokušao i ostao malo neprecizan.

U drugom poluvremenu je splasnuo ritam utakmice, s tim da su i Paragvaj i Japan bili sve manje podložni riziku kako se približavala 90. minuta. U produžecima je prvo krenuo Paragvaj s laganim pritiskom, potom je uzvratio Japan, ali sve je na kraju odlučeno udarcima s bijele točke.

Recimo i da je paragvajska obrana u dosad odigranih 390 minuta na prvenstvu primila samo jedan pogodak (protiv Italije), a u četvrtfinalu čekaju boljeg iz europskog derbija Španjolske i Portugala.Sastavi:

Paragvaj

Villar; Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel Rodriguez - Vera, Ortigoza, Riveros - Santa Cruz, Barrios, Benitez

Japan


Kawashima; Komano, Nakazawa, Tanaka, Nagatomo - Matsui, Abe, Endo, Hasebe - Honda, Okubo

Sudac

Frank de Bleeckere (Belgija)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara