Esport

Perkzu prijeti zabrana igranja i do godinu dana

Perkzu prijeti zabrana igranja i do godinu dana
Foto: LoLesports/Flickr

NAKON što je potvrđeno da će Luka "Perkz" Perković sljedeće sezone igrati na drugoj poziciji u timu zbog dovođenja Rasmusa "Capsa" Winthera iz Fnatica, mladi Hrvat se ponovno našao u centru pažnje. Ovoga puta zbog navodnog nedozvoljenog vrbovanja igrača iz konkurentskih timova, kako navodi portal VPEsports. Nekoliko timova navodno planira predati službene žalbe Riot Gamesu, tvrtki nadležnoj između ostaloga i za regulaciju League of Legends esporta, a G2 Esports i Perkz mogli bi biti kažnjeni. 

>Perkz sa Slovencem i bivšim igračem Fnatica želi novu europsku titulu

Perkz je navodno kontaktirao igrače koje je želio dovesti u tim preko društvenih mreža i različitih aplikacija, što je protivno pravilima lige, a zatim je menadžment G2 Esportsa formalno zaključivao transfere. Nedavni dolazak Rasmusa "Capsa" Winthera navodno nije uključen u žalbu, ali zato brojni drugi slučajevi protekle dvije godine jesu. VPEsports navodi kako imaju screenshotove razgovora između Perkza i drugih igrača, ali i izjave brojnih izvora koje nisu imenovali.

Otimanje Jespera "Zvena" Svenningsena i Alfonsa "Mithya" Aguirrea iz Origena 2016. jedan je od problematičnih slučajeva, a navodi se kako su Kim "Wadid" Baein i Petter "Hjarnan" Frejschuss 2017. kontaktirani prerano, dok su još bili pod ugovorom s timom ROCCAT. Perkz je na nedozvoljen način navodno vrbovao Andreija "Odoamnea" Pascua iz H2K-Gaminga, navodno na bazenu na League of Legends World Championshipu, a potom su razgovore nastavili i online te je na nedozvoljen način pokušao dovesti Eliasa "Upseta" Lippa iz Schalkea 04.

Foto: LoLesports/Flickr

Međutim, u izvještaju VPEsportsa ne spominje se koji timovi će podnijeti žalbe Riot Gamesu, ali spominju se konkretni slučajevi. Za očekivati je da se radi o timovima čije su igrače Perkz i G2 Esports pokušali dovesti na nedozvoljen način - Origen, H2k, Schalke 04 i ROCCAT. H2k i ROCCAT neće sudjelovati u sljedećoj sezoni europskog LoL prvenstva koje je promijenilo ime u League of Legends European Championship. Od službenih izjava navodi se ona G2 Esportsa u kojoj odbacuju sve optužbe: "Ne, Perkz nikada nije kontaktirao igrače koji su ugovorno vezani s drugim timovima u ime G2 Esportsa."

Za Dot Esports oglasio se jedino H2k-Gaming koji je potvrdio da su u više navrata upozoravali Riot Games na nedozvoljeno vrbovanje igrača te da će oni imati što reći na tu temu. Schalke 04 i G2 Esports odbili su dati komentare. 

U slučaju da Riot Games Perkza proglasi krivim može dobiti novčanu kaznu i zabranu igranja u periodu od tri do 12 mjeseci. Međutim, Riot Games do trenutka pisanja članka nije ništa službeno potvrdio. G2 Esports jedan je od najvećih i najuspješnijih timova u Europi s golemom bazom obožavatelja. Riot Games će se teško odlučiti na izbacivanje iz lige ili sličnu rigoroznu odluku jer bi time cijela liga izgubila na kvaliteti, ali pokažu li se optužbe točne, novčana kazna i peckanje po prstima ne ginu ni Perkzu ni G2 Esportsu.

Foto: LoLesports/Flickr

Za one koji nisu toliko upućeni, Riot Games je tvrtka koja je stvorila League of Legends i vodi kompletan esport sustav te igre, kada govorimo o globalnoj razini. Timovi ulaskom u ligu, odnosno kupovinom mjesta, pristaju na određena pravila postavljena od Riot Gamesa. Tako je u esportu privatna kompanija čija je igra vlasništvo odgovorno vrhovno tijelo za postavljanje i provedbu pravila. To je važno jer je upravo to jedna od glavnih razlika između esporta i sporta. Igre su privatno vlasništvo, sportovi nisu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara