Esport

Pet razloga zašto je Apex Legends bolji od Fortnitea i PUBG-a

Pet razloga zašto je Apex Legends bolji od Fortnitea i PUBG-a
Screenshot: Apex Legends

APEX Legends je od izlaska 4. veljače glavna priča u industriji videoigara. Nova hit igra s trona je skinula Fortnite i uvela nove standarde u žanr battle royale. Po čemu se Apex Legends toliko razlikuje od konkurencije i zbog čega je u tjedan dana od izlaska privukao više od 25 milijuna igrača objasnio je popularni hrvatski streamer Maro "sprEEEzy" Miličević u svom posljednjem videu.

>Apex Legends pregazio još jedan rekord Fortnitea

Ako iz nekog razloga dosad niste čuli za Apex Legends, radi se o besplatnoj igri Respawn Entertainmenta i Electronic Artsa za PC, PlayStation 4 i Xbox One, koja je izdana bez prethodne najave i jake marketinške kampanje. U futurističkoj battle royale pucačini igrači su smješteni u timove od tri igrača i protiv preostalih 19 timova natječu se koji će od njih biti posljednji preživjeli na mapi, pri čemu pronalaze predmete i oružja koji će im u tome pomoći. Broj u registriranim igračima nakon tjedan dana samo je jedan od rekorda koje je od izlaska srušio Apex Legends. 

Maro "sprEEEzy" Miličević je jedan od najpopularnijih hrvatskih streamera s bogatim iskustvom u battle royale i FPS naslovima, ali i drugim igrama. Iako primarno streama na svom Twitch.tv kanalu, objavljuje videe i na YouTubeu na kojem ima oko 145 tisuća pretplatnika. Kao i mnogi, u posljednje vrijeme se odlučio okušati u Apex Legendsu, a nedavno je objavio i video s pet razloga zašto je Apex Legends revolucionarizirao battle royale. 

Prikupljanje predmeta

U Apex Legendsu postoji "smart looting system" koji igračima omogućava lakše prikupljanje predmeta i opremanje lika. Bolji predmet koji igrači prikupe automatski će zamijeniti onaj lošiji koji već imaju, osim ako igrač odluči drugačije. Pri promjeni oružja, svi dodaci s kojima ste ih opremili automatski će biti prebačeni na novo oružje. Sustav je intuitivan te omogućava igračima da manje vremena provode u izborniku, a više u igri. Svi predmeti i dodaci kvalitetno su i jednostavno opisani u igri.

Oživljavanje suigrača

U drugim popularnim battle royal igrama poput Fortnitea i PUBG-a, kada jedan igrač umre - to obično za njega znači kraj. U slučaju da igrate u timu, jedan igrač mora čekati da završite ili cijela ekipa izlazi iz igre i ulazi u drugi meč, što je posebno frustrirajuće ako se dogodi na početku igre. Apex Legends donosi novitet u tom pogledu. Nakon što jedan igrač umre, njegovi suigrači mogu pokupiti njegov "banner" i oživjeti ga na za to predviđenim mjestima na mapi. Postoje i druge mehanike kojima se igrači mogu zaštititi od protivnika i nakon što su srušeni.

Sustav komunikacije i obavještavanja 

Igrači u Apex Legendsu mogu komunicirati putem stavljanja oznaka i označavanjem predmeta, protivnika ili lokacija u igri. Pinganje je napravljeno izvrsno i to je jedan od segmenata koji su pohvalili apsolutno svi igrači. Postoje različite vrste označavanja, a svakom možete dodijeliti zasebnu tipku. Svojim suigračima možete označiti oružje na mapi, što će ga učiniti vidljivim, možete označiti i protivnike koje želite napasti, kao i poziciju na mapi koju želite osvojiti. Cijeli sustav uvelike olakšava komunikaciju, pogotovo ako igrate s nepoznatim igračima, te čini gameplay puno fluidnijim.

Agresivnost se nagrađuje

I dok se neke druge battle royale igre ne mogu pohvaliti time, u Apex Legendsu se nagrađuju proaktivna igra i agresivnost igrača. Umjesto da čekaju da se protivnici međusobno pobiju, postoji više nego dovoljno razloga da se sami igrači odluče na akciju. U slučaju da eliminirate jedan od protivničkih timova, sigurno ćete unaprijediti svoju opremu, a samim time i lakše pobijediti u meču. Sustav borbe i pucanja je odličan, a bitke u igri samim time još zabavnije.

Elementi koji podsjećaju na Overwatch

Osam različitih likova (heroja) u Apex Legendsu ima posebne sposobnosti, što samo po sebi podsjeća na hero shootere poput Overwatcha, ali tu su i drugi elementi. SprEEEzy tako ističe da se najbolja taktika čini držati se skupa i eliminirati jednog po jednog protivnika uz što bolje korištenje sposobnosti svakog lika. Trebat će proći još neko vrijeme prije nego što igrači otkriju najbolje kombinacije likova, ali to će igru učiniti još zanimljivijom i zabavnijom, a onima s istaknutim natjecateljskim duhom pružiti mogućnost da svoju igru podignu na još višu razinu. I naravno, Apex Legends je besplatan, za razliku od Overwatcha, i trošenje novaca u igri neće nikoga učiniti boljim igračem.

Na kraju videa sprEEEzy je izdvojio i još nekoliko potencijalnih problema s kojima bi se Apex Legends mogao suočiti u budućnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara