SMRT KOBEA BRYANTA

Kobeov pilot javio je kontroli leta da se penje, a zapravo je jurio prema brdu

Kobeov pilot javio je kontroli leta da se penje, a zapravo je jurio prema brdu
Foto: Getty Images

MAGLOVITOG jutra 26. siječnja ove godine u helikopterskoj nesreći život su izgubili košarkaška legenda Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna te još sedmero ljudi, uključujući pilota Aru Zobayana.

Skoro pet mjeseci kasnije objavljeni su novi detalji o nesreći koja je uzrokovala ovu tragediju, a oni su pokazali da je pilot bio dezorijentiran u trenutku pada.

Istraga je pokazala da je Zobayan, razgovarajući s kontrolom leta, rekao da se penje na visinu od 1220 metara kako bi došao iznad oblaka, a zapravo je u tom trenutku već padao i jurio prema brdu u koje se naposljetku zabio.

U izvješću Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu stoji da je pilot vjerojatno krivo procijenio putanju letjelice, što se može dogoditi ako postane dezorijentiran uslijed slabe vidljivosti. Time su zapravo potvrđene teorije stručnjaka, koje su brzo nakon nesreće naznačivale da je Zobayan bio dezorijentiran. Još ranije Odbor je potvrdio da na helikopteru nije bilo tragova mehaničkog kvara.

Odbor je objavio izvješće na 1300 stranica, ali nije ponudio konačan zaključak o tome što je uzrokovalo nesreću, nego je samo kompilirao sve poznate činjenice. Konačno izvješće još se iščekuje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara