Pitali smo Mamićevog odvjetnika hoće li Modrić igrati na SP-u, evo što nam je rekao

Pitali smo Mamićevog odvjetnika hoće li Modrić igrati na SP-u, evo što nam je rekao

Video: Index

VELJKO MILJEVIĆ, odvjetnik Zdravka Mamića na suđenju Dinamovom bossu u Osijeku i najveći autoritet za kazneno pravo u Hrvatskoj, bio je sjajno raspoložen po izlasku s današnjeg ročišta na Županijskom sudu.

Mamića optužnica tereti za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prevaru od barem 12,2 milijuna kuna.

"Ako optužnica jako kasni za događajima koji su predmet optužnice, znači da je zakašnjela", komentirao je što se njegovom branjeniku sudi za djela od prije desetak godina. 

Miljevićev je stav o sukobu interesa Zdravka Mamića u Dinamu, gdje je istovremeno gazda kluba, menadžer igračima i otac njihovog zastupnika, sljedeći: "Mnoge stvari u našem društvu nisu dovoljno regulirane, pa tako i sukob interesa i o tome bi se itekako moglo raspravljati."
 
Ugledni odvjetnik nema dvojbe zašto se sudi Mamiću, ali ima poruku svima koji suđenje prate:  
 
"Ovo što se ovdje događa pokazuje da je u jednom momentu postojao snažan zahtjev za kazneni progon određenih osoba. Da li će postojati i dalje, vidjet ćemo, posebno nakon današnjih obrana za koje bih ja volio da ih svi proučite."
 
Čudi se što sud ne prihvaća Mamićeve svjedoke:  
"Izvedeni su dokazi koje je predočilo samo tužiteljstvo. Sudsko vijeće je odbilo kratak, jasan i precizan dokazni prijedlog Zdravka Mamića o ispitivanju četvorice svjedoka s obrazloženjem da je taj dokazni prijedlog u ovoj fazi postupka nevažan. A s druge strane, optužba ima preko 80 svjedoka. U isto vrijeme sudsko vijeće ne nalazi za potrebno ispitati bilo kojeg svjedoka obrane. Meni to kao čovjeku koji je dugi niz godina u pravosuđu govori dosta." 
 
Indexova reporterka pitala ga je za komentar slučaja Luke Modrića, točnije USKOK-ove istrage protiv njega zbog lažnog iskaza na suđenju Mamiću. Miljević je ovako elaborirao zašto je deplasirano o tome govoriti u ovoj fazi postupka protiv Mamića i jataka:
 
"Da ste me pitali prije nego što sam bio formalno angažiran u ovom postupku, to bih vam rekao puno čvršće i jasnije. Ali i ovako vam mogu reći sa stajališta pravne znanosti i sudske prakse. U oba ova pogleda abeceda je da se ne može za davanje lažnog iskaza goniti svjedoka dok god traje postupak u kojem je taj iskaz dan. Pa mi još nismo čuli vjerodostojnu ocjenu iskaza tog svjedoka od strane prvostupanjskog suda! Koji još nije rekao koji iskaz uzima za vjerodostojan; onaj u istrazi ili na raspravi. Pogotovo to nije rekao drugostupanjski sud. 
 
Raspravni sud treba dati svjedoku one garancije koje su potrebne da bi netko dao vjerodostojan i valjan iskaz. E taj iskaz može se usporediti s nečim. Ali ga treba taj sud ocjenjivati, nakon toga drugostupanjski sud. A onda, ovisno od tih ocjena, oni koji obavljaju funkcije progona imaju pravo razmatrati radi li se tu o elementima kaznenog djela davanja lažnog iskaza. Sada, u tijeku postupa, dok sudsko vijeće nije dalo svoju ocjenu, zaista je to preuranjeno. 
 
U jednoj državi, o kojoj mi već 28 godina slušamo sve najgore, u pravosudnoj praksi bilo je savršeno jasno da se nekoga ne može progoniti za lažan iskaz dok nije pravomoćno okončan postupak u kojem je on dao navodno lažan iskaz. Tada smo imali malo čvršću pravnu sigurnost."
 
Hoće li Luka Modrić igrati na SP-u?
 
"Pa on ima dvije stručne i vrlo drage braniteljice i one će se valjda brinuti za njega, ja se neću brinuti za njega. Ali, stojim iza ovoga što sam vam rekao o mogućnosti kaznenog progona u tijeku kaznenog progona u kojem je dana određena izjava." 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara