Platini - nogometni Robin Hood

Platini - nogometni Robin Hood

"MANJE klubova iz najbogatijih i najmoćnijih zemalja, pobjednici nacionalnih kupova će se izravno plasirati u Ligu prvaka, a finalne utakmice glamuroznog natjecanja će se od 2009. igrati subotom"

Kreator ovih prijedloga, kao i izjave "Moramo osigurati pravilniju i uravnoteženu raspodjelu razvoja nogometa i novca u njemu, kako bogati ne bi postali puno bogatiji", nije od sinoć razočarani Zdravko Mamić, nego Michel Platini, predsjednik Uefe.

Iako je Platini pristao na mjesec dana odgoditi donošenje odluke o promjeni formata natjecanja već od sljedeće godine, upadljivo se trudi ostaviti dojam velikog i odlučnog reformatora.

"Engleski FA kup je jedno od najvećih natjecanja i njegov pobjednik doista zaslužuje igrati u LP, umjesto kluba koji je četvrti u prvenstvu", kao slučajno je "zastupnik siromašnih" za primjer uzeo u zaštitu klubove iz prebogatog Premiershipa.

Glavni Platinijevi prijedlozi:

- Engleska, Španjolska i Italija bi imali tri kluba koji se automatski plasiraju u Ligu prvaka

(trenutno imaju četiri). Prvaci 12 najuspješnijh zemalja bi imali zajamčeno mjesto u fazi po grupama

- pobjednici Kupa

iz 16 najuspješnijih zemalja bi ušli u kvalifikacije za LP

- šest mjesta u skupinama bilo bi rezervirano za prvake zemalja sa "europskog dna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

koji po koeficijentima zauzimaju od 14. do 53. mjesta. Oni bi za šest mjesta međusobno igrali tri pretkola. To znači da naš predstavnik ne bi u trećem pretkolu dobio Werder ili Sevillu, nego nešto lakše prolaznog suparnika

- finale bi se igralo subotom navečer na stadionu kapaciteta najmanje 75 tisuća gledatelja, od čega bi za navijače klubova koji se sastaju u finalu bilo rezervirano 75 posto kapaciteta.

Trenutno navijači dobivaju mrvice, jer više od pola kapaciteta u areni gdje se odigrava finale pojedu sponzori i "prijatelji Uefe". Platinija su na povećanje kvote za navijače naveli neredi koji su izbili na prošlogodišnjem atenskom finalu LP u Ateni kada Liverpoolovi navijači nisu mogli ući na stadion

- Intertoto kup bi se ukinuo, a Kup Uefa preuzeo format koji postoji u Ligi prvaka.

Liga UEFA bi bila podijeljena na četiri skupine po 12 klubova. Prvi i drugoplasirani iz svake skupine bi zajedno sa trećeplasiranim momčadima iz skupina Lige prvaka igrali u knock out fazi od 1/16 finala, pa do kraja

"Ako netko ne dođe sa fantastičnim prijedlogom, prihvatiti ćemo moj"

Platini je klubove i saveze potakao na protu-prijedloge na sastanku Uefinog Izvršnog odbora u studenom: "Ako drugi prijedlog bude bolji od mog, u redu. Ali, čisto sumnjam da će itko izaći sa nečim boljim. Ukoliko netko ne dođe sa fantastičnim prijedlogom, prihvatiti ćemo moj", apsolutistički je zaključio Michel Platini.

Ovakav samouvjeren nastup je predsjednik izabrao jer su njegov prijedlog najbogatiji klubovi prošli mjesec odbacili, a ukoliko se njegova borba za potlačene nastavi jednakom žestinom, mogli bi u nogometu gledati dva odvojena natjecanja; Platinijevu Ligu prvaka i Ligu bogataša, pod kapom G14, organizacije najmoćnijih europskih klubova.

Z.A.

Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara