Platini novi predsjednik UEFA-e!

FRANCUZ Michel Platini izabran je za novog predsjednika UEFA-e, nakon što je dobio 27 glasova od strane Izvršnog Odbora što se susreo u Dusseldorfu.

Platini je dobio četiri glasa više od dosadašnjeg predsjednika Lennarta Johanssona, i tako postao novi predsjednik krovne europske nogometne organizacije.

Michel Platini je postao popularan među siromašnim državama umnogome zbog ideje da ograniči broj sudjelovanja klubova iz tzv. liga petica te da otvori mjesta za predstavnike Rumunjske, Bugarske, Mađarske, a samim time i Hrvatske, dok je svom konkurentu Johanssonu prigovarao zastupanje nogometa velikih, imućnih klubova i sprječavanje razvoja nogometa u ostalim manjim državama Europe.

Izbor Platinija je veliko iznenađenje za nogometni svijet, jer je Johansson figurirao kao veliki favorit. Iako se ne može puzdano tvrditi za koga je glasovao Vlatko Marković, pretpostavlja se da se radi o glasu za Lennarta Johanssona, koji je predsjedavao UEFA-om punih 17 godina. Također se, prema prvim analizama, smatra da bi izbor Platinija mogao koristiti zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za dobivanje EURA 2012..

Sam Johansson je ostao šokiran izborom Platinija, jer je prije nekoliko dana samouvjereno najavljivao svoju sigurnu pobjedu, rekavši da ima dovoljno potrebnih glasova. Platini će sljedeće četiri godine uz ulogu predsjednika UEFA-e, obavljati i ulogu dopredsjednika FIFA-e.

"Ovo je nevjerojatno, uistinu nevjerojatno. Ovo je početak jedne velike pustolovine i stvarno sam sretan." - rekao je Francuz nakon izbora.

Michel Platini je nekadašnji nogometaš St. Etiennea i Juventusa. Legendarna desetka Juventusa i reprezentacije Francuske upisala je 72 nastupa za "Galske pijetlove" i pritom zabila 41 gol. S Francuskom je osvojio naslov Europskih prvaka 1984. godine.

V.B.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara