Platini osigurao Ligu prvaka "malima"

PREDSJEDNIK krovne europske nogometne organizacije Michel Platini odustao je od prijedloga, da se pobjednici nacionalnih kupova kvalificiraju za Ligu prvaka, u korist premierligaških klubova, kojima je zajamčio tri automatska mjesta u skupinama.

Naime, Platini je predlagao da pobjednici kupova razigravaju za mjesta koja trenutno pripadaju četvrtoplasiranim ekipama iz najjačih europskih liga, no taj je prijedlog odbijen na sastanku najvažnijih europskih nogometnih djelatnika.

Iako se ovo čini kao poraz Platinijevih ideja, izgleda da je ovaj odustao od spomenute ideje kako bi progurao onu po kojoj šest mjesta u skupinama Lige prvaka pripada pobjednicima nižerangiranih nacionalnih prvenstva.

Izvršni odbor Uefe sastat će se početkom prosinca, kada će i konačno odlučiti o novom "formatu" europskih natjecanja.

Promjene su sljedeće: Englezi i Španjolci sada će imati tri direktna predstavnika u Ligi prvaka, dok će četvrti ići u drugo pretkolo. Prvaci 12 najelitnijih nacionalnih prvenstava, uključujući Škotsku imat će, naravno, osiguran direktan plasman u skupine.

Šest mjesta u skupinama Lige prvaka ostavljeno je "novim klubovima", odnosno preostalim nižerangiranim nacionalnim prvacima, koji bi kroz tri runde kvalifikacija odlučili i posljednje putnike.

Da rezimiramo, iako se nije proslavio sa svojim velikim promjenama do sada, Michel Platini je ipak uspio približiti Ligu prvaka do sada neprivilegiranim malim zemljama. Šest novih klubova dobit će tako pristup Ligi prvaka.

V.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara