PLATINI PRIZNAO "Namjestili smo finale Svjetskog prvenstva 1998."

PLATINI PRIZNAO "Namjestili smo finale Svjetskog prvenstva 1998."

Foto: Getty Images/Guliver Image

MICHEL PLATINI, bivši predsjednik UEFA-e suspendiran iz nogometa zbog korupcije, tvrdi da je Svjetsko prvenstvo 1998. godine bilo namješteno kako bi u finalu igrali Brazil i Francuska.

Francuska je prije 20 godina na domaćem terenu osvojila svjetsko zlato pobjedom 3:0 u finalu protiv Brazila, a Platini tvrdi da su mali trikovi tijekom ždrijeba osigurali sudar dviju nogometnih sila tek u finalu.

"Kada smo radili kalendar, poslužili smo se trikovima. Samo smo mi (Francuska) i Brazil morali završiti prvi u skupini i nismo se mogli sresti prije finala", rekao je Platini dodavši: "To se na kraju i dogodilo."Brazil je uoči turnira bio prva momčad svijeta i delegiran je izravno u skupinu A. Francuska je bila domaćin turnira na drugom mjestu FIFA-ine liste i svrstana je u skupinu C, što je značilo da će biti na suprotnoj strani ždrijeba. Brazil je dobio prve dvije utakmice i izgubio treću protiv Norveške, a Francuska uvjerljivo prešla preko Danske, Južne Afrike i Saudijske Arabije.

Podsjetimo, na putu do finala Francuska je pobijedila i Hrvatsku s 2:1 u polufinalu uz dva gola Liliana Thurama i pogodak Davora Šukera. Brazil je u polufinalu pobijedio Nizozemsku na jedanesterce.

Platini, koji je bio dopredsjednik Organizacijskog odbora francuskog SP-a, tvrdi da je svima bio san da se Francuska i Brazil susretnu u finalu te godine.

"Nismo se dosađivali šest godina s organizacijom SP-a da se ne bismo poslužili trikovima. Kada igrate kod kuće, želite uživati u nekim stvarima. Mislite li da ostali domaćini nisu radili isto? Finale s Brazilom bio je san svima", prenose Platinijeve izjave vodeći britanski mediji.
 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara