Platini protiv diskriminacije stranaca: Umjesto pravila "6+5", uvodi se kvota matičnih igrača

UEFIN plan o minimalnoj kvoti “matičnih” igrača, priznali su iz Europske komisije, daleko je bolja ideja od formule “6+5” koju forsira Fifin predsjednik Sepp Blatter.

"Nakon intenzivnih rasprava i razmatranja, mogu reći po prvi puta da je Uefin plan o uvođenju kvote igrača poteklih u klupskim akademijama kompatibilan sa zakonima Europske unije o slobodnoj cirkulaciji radnika", izjavio je povjerenik Europske unije za sport Jan Figel.

Europska nogometna federacija (Uefa) i njezin predsjednik Michel Platini definirali bi broj igrača koji bi svaki europski klub mogao dovesti propisivanjem minimalne kvote “matičnih” igrača, onih koji su potekli u nogometnoj školi dotičnog kluba. Time bi se spriječilo besprizorno gomilanje nogometaša u bogatim klubovima i nekontrolirani odljev istih iz siromašnijih.

Europska unija zadovoljna, jer se pravilom ne diskriminiraju stranci

U Europskoj uniji su zadovoljni, jer se tim pravilom ne bi diskriminirali “stranci”, što bi se očito dogodilo u slučaju usvajanja prijedloga Seppa Blattera, predsjednika Međunarodne nogometne federacije (Fifa). On bi formulom “6+5” propisao da u svakom trenutku na travnjaku mora biti šest nacionalnih igrača u svakom europskom klubu.

Blatter ne želi prihvatiti Platinijev prijedlog jer on ne bi isključio dovođenje maloljetnih igrača u europske klubove iz raznoraznih dijelova svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je Uefin prijedlog najbolji, premda mogu najaviti da ćemo intenzivirati pregovore s gospodinom Seppom Blatterom", dodao je Figel, otkrivši da će pokušati nagovoriti Blattera da se predomisli.

Uefino pravilo bi vrijedilo samo u Ligi prvaka i Kupu Uefa

Fifa bi pravilo “6+5” trebala usvojiti u petak na kongresu u Sydneyju, nakon čega bi prijedlog bio poslan na proceduru u Europski parlament, gdje bi svakako, kako najavljuju iz Bruxellesa, bio odbijen.

Blatter bi svoje pravilo primjenjivao i u nacionalnim ligaškim natjecanjima, dok bi Uefa, čije bi pravilo vrijedilo samo u Ligi prvaka i Kupu Uefa, odluku o tome prepustila na izbor nacionalnim savezima.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara