Počeo EYOF, najljepša sarajevska sportska priča u posljednjih 35 godina

Počeo EYOF, najljepša sarajevska sportska priča u posljednjih 35 godina
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ZIMSKI Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, otvoren je u nedjelju svečanom ceremonijom na stadionu Koševo u Sarajevu, istom mjestu koje je prije 35 godina bilo pozornicom na kojoj je označen početak XIV. Zimskih olimpijskih igara koje su taj grad učinile planetarno poznatim.

Pred dvadesetak tisuća gledatelja prodefilirali su sudionici EYOF-a iz 46 europskih država uzrasta između 14 i 18 godina, a među njima bili su i natjecatelji iz Hrvatske.

Hrvatsku zastavu nosio je mladi skijaš Tvrtko Ljutić (15), a dvadesetak tisuća gledatelja glasnim je pljeskom i ovacijama pozdravilo hrvatske sportaše.

Članovi Predsjedništva BiH dočekani zvižducima

Za razliku od sportaša, publika je zvižducima popratila dolazak na stadion članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, iako je ovo rijetka prigoda u kojoj su se njih trojica negdje pojavili zajedno.

Dodik je igre proglasio otvorenim zajedno s predsjednikom Europskog olimpijskog odbora (EOC) Janezom Kocijančićem te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem.

Kocijančić je kazao kako je EYOF prava prilika da se oživi olimpijski duh kojim se Sarajevo tako ponosilo.

"Vjerujem da će sportski entuzijazam i rezultati mladih ponovo osvježiti olimpijski duh i ugled ovog grada", kazao je Kocijančić.

Natjecanja u alpskom skijanju, nordijskim disciplinama te u sportovima na ledu

Oko 1.500 sudionika do 16. veljače, kada festival završava, natjecat će se u alpskom skijanju, nordijskim disciplinama te u sportovima na ledu.

Ovogodišnji EYOF zajednički organiziraju gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, i to je prvo veliko sportsko natjecanje koje se u BiH održava još od završetka rata 1995. godine, a to je bio povod da dva entiteta blisko surađuju kako bi se taj projekt uspješno realizirao.

Gradonačelnik Sarajeva Skaka kazao je kako su projekt iznijeli ljudi koji vole BiH, a žive u oba grada susjeda.

"Mi smo odabrali put uspjeha i taj put nema alternativu. Uz prihvaćanje svih razlika među nama koje smatramo prednošću, a ne preprekom, nastavit ćemo s razvojem", kazao je Skaka na ceremoniji otvaranja.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara