BRUTALNO Engleske naslovnice pomele Hodgsona i igrače: Ne vraćajte se kući!

BRUTALNO Engleske naslovnice pomele Hodgsona i igrače: Ne vraćajte se kući!

Foto: The Sun, Mirror

ENGLESKA je ispala s Europskog prvenstva šokatnim porazom od Islanda u osmini finala. Debitant na Euru, sa nešto više od 300 tisuća stanovnika i manje nogometaša nego što engleska ima klubova, očitao je lekciju Royju Hodgsonu i njegovim igračima iza kojih je bila sjajna sezona u najbogatijoj ligi svijeta. Ligi, koju je ispred bogatih i velikih prvi put osvojio mali Leicester City, iz grada u koji bi jedva stali svi Islanđani.

> ISLANDSKA SENZACIJA Manji su od londonskog kvarta, a izbacili su Englesku!

Dva nogometna čuda šokirala su "Otok" u manje od dva mjeseca, a između ih je dobro potresao i popularni "Brexit", koji je ispadanjem s Eura dobio potpuno novo značenje.

Još sinoć, prije posljednjeg sučevog zvižduka, počelo je ono poznato englesko ismijavanje izbornika i igrača, kao kod svakog nogometnog neuspjeha na "Otoku". Hodgson zna što ga čeka kod kuće, pa je odmah dao ostavku kako bi spasio barem jedan obraz. Navijači su na društvenim mrežama razapeli i igrače, a mediji su posebno oštri bili prema Hodgsonu.

"The Sun" je, pak, izazvao pomiješane reakcije, ali i gađenje navijača zbog naslovnice na koju su stavili Rooneyjevog sina.

Britanski mediji se u utorak nisu suzdržavali pišući da poraz ne samo da je "sramotan" nego i "krajnje poniženje".

Mnogi su podsjetili na šokantni poraz Engleske (0-1) od SAD-a na SP 1950. u Brazilu, iako neki pišu da će poraz iz Nice sada nadmašiti taj dosadašnji najgori rezultat.

"To je bila noć koja je Engleskoj najviše ponizila u međunarodnom nogometu: puno gora od poraza sa SP-a 1950. od SAD-a u Belo Horizonteu", piše Paul Hayward u "The Telegraphu".

"Poraz ovdje u Nici će uvijek biti puno veća trauma. I to zato jer se dogodio u razdoblju kada je Premier League postala globalna industrija".

"Guardian" također uspoređuje sinoćnji poraz s porazom iz  1950. u Belo Horizonteu i sugerira kako se sada trebaju preispitati engleske aluzije da su sila svjetskog nogometa.

"Hodgsonova vladavina će biti definirana kroz poraz koji se može usporediti s porazom od SAD-a na svjetskom prvenstvu 1950.", piše "Guardian". "Sada će početi samopreispitivanje u zemlji koja se sebe voli smatrati nogometnim kraljevstvom".

"The Daily Mail" je poraz od Islanda opisao kao "seizmički val" za engleski nogomet i dodaje da je Hodgson vjerojatno trebao biti smijenjen, nakon što je Engleska ispala u grupnoj fazi na SP 2014. u Brazilu.

"Kakav je to gubitak, zadnje dvije godine", piše "Daily Mail". "Hodgson je trebao otići 2014. kada je Engleska izgubila dvije utakmice na SP-u. Nije bio pravi čovjek tada, a nije ni sada". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno se govorilo o napretku, obećanju i jakoj kulturi odgovornosti, ali pod pritiskom sve je to isparilo". 

Osim kritika upućenih Hodgsonu, kritizirani su i igrači ali i kultura Premier League.

"Razlog zašto se nacija bori da osjeća empatiju ili povezanost s većinom igrača je njihov ego", piše Ian Herbert u "The Independentu". "Preslavni, prevažni, prebogati, previsoko, premoćni, to je ta Engleska."

Novinar "The Guardiana" Dominic Fifield također je kritizirao iskusnije igrače u momčadi koji nisu pokazali vodstvo, a nisu ni istupili da pomagnu svojim mlađim suigračima.

BBC-jev Phil McNulty također smatra da se igrači trebaju pogledati pod novim izbornikom.

"Krajnja odgovornost leži na izborniku, ali da ne griješimo jako su ga iznevjerili igrači koji mogu puno bolje igrati", napisao je McNulty.

"Hodgson će preuzeti odgovornost i platio je cijenu ali ti preplaćeni igrači iz Premier League ne smiju izbjeći kritiku".

> Engleski navijači rastrgali igrače i izbornika: Do kraja ste ponizili zemlju osramoćenu Brexitom

> I legenda pokopala Engleze: "Pobijedila nas je zemlja s više vulkana nego nogometaša"

> Engleski izbornik dao ostavku nakon blamaže protiv Islanda

> Englezima ovo nitko nije napravio još od Hrvatske i Slavena Bilića

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara