Esport

Pogledajte kako izgleda ženski lik u Football Manageru 2019

Pogledajte kako izgleda ženski lik u Football Manageru 2019
Screenshot: FM 2019

ODLUČITE li u novu sezonu u Football Manageru 2019 krenuti s menadžericom umjesto menadžera, mogli biste imati noćne more. Naime, zadani ženski lik u igri je toliko loše napravljen da izgleda kao da je ispao iz horor igre, a ne nogometne simulacije.

>Solskjaer: Football Manager mi je promijenio život

Priznajemo, kreiranje menadžera već odrađujemo poprilično generički, nestrpljivi zbog vođenja omiljenog niželigaškog kluba do nogometnih visina. Međutim, jedan korisnik Twittera generirao je zadanu menadžericu i iznenadio se rezultatima, a svoje otkriće podijelio je s ostatkom svijeta. Riječi su suvišne. Ne možemo reći da menadžer izgleda nešto vrhunski, ali barem liči na prosječnog muškarca u stvarnom životu, za razliku od menadžerice, čija je koža bijela, obrve nepostojane, a za frizuru ni sami ne znamo što bismo napisali.

Posljednjih se godina podosta razgovara o ženskim likovima u videoigrama. Razlog tome je dugogodišnja hiperseksualizacija i objektivizacija tih likova u raznim igrama koji su dugo u mnogim naslovima bili samo sporedni seksualni objekti. O tome se i prije nešto više od godinu dana govorilo i na Ladies of New Business konferenciji u organizaciji Netokracije. Međutim, rijetko se u raspravi tog tipa spominjao Football Manager. Sada je očito da je ženskom liku u igri posvećeno puno manje pažnje. Inače, u FM-u 2019 u klub možete dovesti i žene kao pomoćno osoblje, poput fizioterapeuta.

Ipak, stvari se polako mijenjaju. Brojni developeri i izdavači postali su osjetljiviji na ženske likove, koji se danas sve češće u igrama pojavljuju u različitim oblicima i s različitim karakterima. Nisu više samo savršeno građene žene s oskudnim odijelom. Dobar primjer je i Overwatch u kojem su ženski likovi pojavljuju u najrazličitijim ulogama, oblicima i karakterima. 

Screenshot: Overwatch

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara