Pogledajte kako je bilo u Klagenfurtu: "Na stadionu su samo guzonje!"

"NABIJEM i vas i Index", kazao je našoj ekipi jedan od hrvatskih navijača u Klagenfurtu, da bi njegov prijatelj nekoliko sekundi nakon toga pomirljivo dometnuo: "Ja sam forumaš" pa pitao kada će mu fotka biti objavljena na portalu. Upravo takva atmosfera vladala je jučer na ulicama Klagenfurta, gdje su navijači posao obavili besprijekorno i pomirljivo (kako s Nijemcima, tako i s novinarima).

Bilo je nekoliko privođenja zbog manjih incidenata - a da se doista radilo o manjim incidentima svjedoči i činjenica da se uz tamošnje snage reda doista ništa više i nije smjelo napraviti. Žuti karton od austrijskih "kornjača" dobivate čak i ako malo jače zateturate nošeni kojim Laškim više.

I HSS-ovac Josip Friščić završio na stadionu

"Na stadionu su samo guzonje", kazao je jedan od navijača koji se na ulicama Klagenfurta, kao i većina njih koji su tamo došli, zatekao kako bi u samom gradu bodrio reprezentaciju. Hrvati su u Klagenfurtu doista obranili svoje boje, jer između toliko crveno-bijelih kockica Nijemci su bili nezamjetni, dok je Austrijanaca bilo još manje. Jučer kao da su svi u Klagenfurtu navijali za Hrvatsku, čak i Nijemci, koji su nakon postutakmičke nevjerice s hrvatskim navijačima i sami počeli skakati na "Deutchland, Deutchland, auf wiedersehen!".

Jedan od "guzonja" na stadionu bio je i predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji se na tekmu morao provlačiti kroz kukuruze (uputili su ga na ulaz kojemu se nije nadao), a pobjedu je s "malim ljudima", na ulicama Klagenfurta, gdje je na svakih nekoliko metara stacioniran korner za praćenje utakmica, proslavio i Robert Knjaz. Dva zabijena gola i pobjeda ionako raspoloženim Hrvatima donijeli su samo elana za nastaviti dalje - udaranje po pivama i pjevanje oteglo se do jutarnjih sati. Barem za one koji se nisu iste večeri imali za vratiti u domovinu. Neki ipak nisu dočekali odlazak kući pa su ubili oko na klupama i stolovima.

Pobjeda u sjeni smrti hrvatskog navijača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20-godišnji Marin Z. srušio se sat vremena prije utakmice na pločnik, nakon čega se oko njega okupila skupina prijatelja. Isprva su mislili kako se ne radi ni o čemu ozbiljnom te su mu počeli zazivati ime i polijevati ga vodom.

Na mjestu događaja uskoro se zatekla ekipa Hitne pomoći.

Mladić je teško disao i na trenutke bi reagirao na zazivanje imena, da bi na kraju u potpunosti izgubio svijest. Liječnici su mu rasparali majicu i priključili ga na infuziju, pokušavajući od njegovih prijatelja doznati što bi moglo biti razlogom kolapsa. Ovi su im objasnili kako je 20-godišnjak konzumirao alkohol te da nije puno jeo.

Mladić, inače iz Matulja pokraj Rijeke, je preminuo, nakon čega je o tragediji obaviještena i njegova obitelj. Prema dosadašnjim informacijama, radi se o srčanim problemima.

Branka Suvajac
Video: Tomislav Brdjanović
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara