Pogledajte "Trešnjin cvijet", baklju Olimpijskih igara u Tokiju

Pogledajte "Trešnjin cvijet", baklju Olimpijskih igara u Tokiju
Foto: Epa

ORGANIZATORI Olimpijskih igara u Tokiju 2020. su u srijedu predstavili olimpijsku baklju koja je na vrhu ima oblik sakure, što je japanski naziv za trešnjin cvijet.

Visine 71 cm i težine 1,2 kg, ta baklja ružičaste boje s pozlatom sastavljena je od aluminija čiji jedan dio dolazi "od konstrukcijskih ostataka za privremene nastambe za unesrećene u strašnom potresu" koji je pogodio jugoistočni dio Japana u ožujku 2011.

"Inspiracija su mi bili crteži trešanja u cvatu koje su nacrtala djeca iz regije pogođene potresom", izjavio je autor motiva Tokujin Yoshioka.

Olimpijski plamen će doći u Japan iz Grčke za točno godinu dana. Službeni odlazak na put po japanskom otočju koji će trajati 121 dan, predviđen je za 26. ožujka iz Fukushime, smještene 240 km od Tokija.

Plamen će najprije krenuti prema jugu i otoku Okinawi, potom će nastaviti prema sjeveru, a dolazak u glavni japanski grad predviđen je za 10. srpnja.

Olimpijske igre u Tokiju počinju 24. srpnja 2020. i traju do 9. kolovoza, a nakon njih će se na istom mjestu održati i Paraolimpijske igre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara