"Pokazali smo svijetu da sport ima drugu stranu"

U PAKLU Poreča. Tako bi većina naših rukokometnih genijalaca sažeto opisala pripreme za Svjetsko prvenstvo, pod dirigentskom palicom Line Červara i Slavka Goluže.

U najgorem trenutku, usred sezone, tijekom koje su mnogi od njih već odradili 40-ak jakih utakmica, čeka ih kako tvrde, najslađi zadatak. Klapa koja u slučaju plasmana na OI u Peking ima priliku postati prva u povijesti s tri osvojene zlatne medalje (pobjednik SP-a direktno se plasira na Olimpijske igre, op.a.), također tvrdi da neće razočarati.

U hotelu Dijamant, kultnoj bazi naših rukometaša, prvi je i to vrlo emotivno progovorio izbornik Lino Červar.

"Zahvaljujući ovim momcima, više ništa nije kao prije. Ova je generacija kriva što utoliko što je kroz godine pokazala da sport ima i drugu stranu. Poštenje koje oni prezentiraju svojim igrama trebalo bi postati dijelom naše svakodnevnice. Treba znati igrati na krilima entuzijazma. Ovi dečki sa 23 godine pokorili su svijet. Igraju u najvećim svjetskim klubovima, rješili su svoju egzistenciju, ali su ostali normalni ljudi. To je poruka naše reprezentacije i bez obzira na sve što će biti, oni će uvijek ostati pobjednici. Ove riječi govorim po prvi put otkako sam na čelu reprezentacije i volio bih da taj njihov primjer naši građani slijede i u drugim stvarima u životu. Ljudi su prepoznali naše momke, oni moraju biti na prvim stranicama novina jer su pravi primjer za našu djecu. Dosta je bilo lažnih vrijednosti i žutila." - Červarova je uvertira.

A potom, povratak u realnost. Pripreme su žestoke, dečki ne štede, a Červar i dalje dvoji koga će na kraju umjesto u Njemačku poslati kući.

"Najbitniji je pristup s kojim ćemo krenuti na SP. Nije lako uvjeriti igrače da im želiš dobro. Oni imaju i svojih briga u klubovima, pritisak je ogroman, a putevi uspjeha teški. Mislim da prvenstveno ne smijemo razočarati sami sebe. Moramo zračiti pozitivnom energijom koju ćemo prenijeti na navijače, ali i na suce. Isto tako mislim da ova momčad, kao i pet puta dosad neće razočarati. No, ne zaboravite da smo i mi samo ljudi." - kaže izbornik.

Cilj na SP-u opće je poznat, jer samo prvo mjesto jamči direktnu vizu za Peking  i kao nikad dosad naši igrači sigurni su o njegovo ostvarenje.

"Nama je važno i SP 2009., pred domaćim navijačima. Želim da ova generacija okruni karijeru i ode u povijest s upjehom koji je blizu savršenstva. Ne zaboravite da su naši igrači i dobili ovo domaćinstvo. Model igre koji oduvijek zahtijevam bazira se na vještini, a ne na surovoj snazi. Čekaju nas još dva dana teškog rada, a potom slijedi rasterećenje." - tvrdi izbornik.

"Što se tiče moje teške odluke o igračima koji će otpasti, moram priznat da se ni sam ponekad ne znam nositi s tim. To je daleko najteži zadatak obzirom da je svim momcima toliko stalo do odlaska na SP. Kako da nekome od njih uz sav trud i zalaganje kažem da mora doma. Ako poštuješ sportaša, to ti mora biti teško. Bez sumnje, svih 28 igrača bit će zaslužno za naš rezultat u Njemačkoj. Pravila su takva da uvijek nekoga možeš pozvati. Preciznije, kupujem vrijeme, čekam da odluka u meni sazrije  i slušam bilo naroda kako bih donio pravu odluku, ako ona uopće može biti pravedna." - dodaje Červar.

Slavko Goluža, kao trener, je debitirao na Svjetskom kupu. I to vrlo uspješno.


"Ne, ne, još ćemo vidjeti koliko sam uspješan kad se vratimo iz Njemačke. Zasad sam zadovoljan, sve su to momci s kojima sam do jučer igrao i dobro znam kome mogu prići na kakav način. Nikakvih problema nije bilo." - kaže Goluža.

O protivnicima u skupini (Rusija, Maroko, Koreja) govorio je Vedran Zrnić.

"Maroko i Koreja igraju divlji rukomet, s dubokom obranom, no mi još smo protiv Grka pokazali da smo spremni i za tu vrstu rukometa. No, bit će dosta teško s obzirom da smo navikli igrati obrane 6-0 i 3-2-1. Kvalitetu imamo i moramo se znati suprostaviti." - rekao je.

Denis Špoljarić govorio je o Rusima, koji bi trebali biti naš najteži protivnik.

"To će biti teška utakmica, većina je njihove reprezentacije iz momčadi Chekowski Medvjedi. " - napominje Denis.

Veliki pritisak bit će na našim vratarima, jer je izostanak Vlade Šole pravi psihološki šok. Naš Dragan Jerković najviše se pribojava najboljeg desnog beka svijeta Korejca Yoona.

"Šola je i bez jedne ruke nama psihološki izrazito važan. Venio Losert ima problema sa zadnjom ložom, a mi ostali možda imamo manje iskustva, ali ćemo to nadomjestiti našim srcem." - dodao je Jerković

Osim Loserta i Jerkovića tu su Alilović te Somić, koji će vjerojatno imati tu nesreću da otpadne s popisa.

Davor Dominiković ima problerma s Ahilovom tetivom, Valčića zateže rame, a Balić je uslijed povećanih napora osjetio bol u leđima. No, Červar je siguran da će igrači stisnuti zube jer svjetska smotra je ipak svjetska smotra. Čast je biti dijelom momčadi koja se zove hrvatska rukometna reprezentacija.

D.R.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara