Poklonimo se malom čovjeku koji je bio velikan: Deset godina od kada je otišao Mirza Delibašić

Screenshot: Youtube

DANAS se navršava tužnih deset godina od smrti legendarnog bosanskog košarkaša Mirze Delibašića, koji je sjajnim igrama zadužio tuzlansku Slobodu, sarajevsku Bosnu, madridski Real, jugoslavensku reprezentaciju i sve ljubitelje košarke, ma gdje bili.

Tim povodom je španjolska Marca u njegovu čast objavila tekst sjećanja u kojem se spominju sve igračke, trenerske i ljudske vrijednosti čovjeka koji je umro u 48. godini života.

"Mirza Delibašić, posljednji košarkaški romantičar, igrao je uvijek kao da se zabavlja. Njemu je košarka bila zabava, imao je viziju, u svakom trenutku je znao što odigrati, podjednako je bio dobar u poentiranju i razigravanju svojih suigrača" ističe Marca.

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. U Njemačkoj je 1993. godine predvodio reprezentaciju BiH do njenog najvećeg uspjeha - 8. mjesta na Eurobasketu. Bila je to ujedno njegova posljednja utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ratu, u najtežim trenucima za njegovo voljeno Sarajevo, ostao je u gradu koji su svakodnevno pogađale granate. Pored ratne vodio je još jednu bitku - vlastitu sa zdravljem. Na kraju ju je 8. prosinca 2001. godine izgubio tu bitku na žalost svih zaljubljenika u sport" zaključuje Marca.

Marca je istakla i da je pod njegovim vodstvom Bosna 1979. godine postala prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Evrope, te da je 2000. godine izabran za sportaša stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Mirza Delibašić "Kinđe" je tijekom briljantne karijere igrao za samo tri kluba - Slobodu, Bosnu i Real. S reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je osam medalja na najvećim natjecanjima, uključujući i zlato sa Svjetskog prvenstva 1978. godine u Manili, zlato s Olimpijskih igara 1980. godine u Moskvi, te dva naslova prvaka Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara