REPREZENTACIJA U SPLITU

Poljud nadziru ratni brodovi. Stiže cijeli državni vrh, Hajdukovi čelnici ne

Poljud nadziru ratni brodovi. Stiže cijeli državni vrh, Hajdukovi čelnici ne
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

REPREZENTACIJA se četiri i pol godine nakon incidenta sa svastikom vraća se na Poljud. Posljednji put Hrvatska je u Splitu igrala 2015. godine u lipnju protiv Italije, pred praznim tribinama. Dvije noći pred utakmicu u poljudski travnjak ugravirana je svastika veličine 15 metara, a počinitelji do danas nisu uhvaćeni ni identificirani. 

Hrvatska će na splitski travnjak ponovno istrčati u četvrtak, 10. listopada, ovaj put pred 33 tisuće gledatelja i pod mjerama osiguranja kakve Splićani ne pamte još od Mediteranskih igara 1979. godine. Ulaznice su rasprodane u jedan dan.

"Bez ulaznice na svoje ime nemojte ni dolaziti na stadion", poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Ako kontrole na ulazu budu detaljne kako se najavljuje, osobe koje pokušaju proboj na tribinu preko tuđe ulaznice bit će udaljene sa stadiona. Rigoroznijih sankcija neće biti, uvjeravaju nas, ali kontrola se neće obavljati samo na ulazu, već i oko stadiona. Split će od srijede biti pod blokadom, oko stadiona bit će formirana dva sigurnosna prstena. 

Poljud će osiguravati više od tisuću policajaca. Dižu se helikopteri i dronovi, dok će s mora situaciju nadgledati ratni brod. Oko tri milijuna kuna stoji organizacija visokorizične utakmice i jedne od ključnih u kvalifikacijama za Euro 2020. 

Mjesta su svečanoj loži rezervirana su za Kolindu, Plenkovića i njegove ministre. Svi su najavljeni na utakmici. 

Hajdukovci napustili grad 

Hajduk službeno ne želi sudjelovati u organizaciji utakmice. Kao domaćin se vodi HDZ-ov splitski gradonačelnik Opara, a šef operacije povratka reprezentacije u Split njegov je stranački kolega, ujedno i prvi operativac nogometnog Saveza Marijan Kustić.

Hajduk je kompletan pogon kluba iselio s Poljuda. Prva momčad i administracija narednih nekoliko dana provest će u Postirama na Braču, dok je druga momčad raspoređena po uredima u okolici Splita. Predsjednik Hajduka Marin Brbić i njegov zamjenik, dopredsjednik Lukša Jakobušić, najavili su da neće nazočiti utakmici u četvrtak. Ako ne bude promjena u njihovom razmišljanju, to će biti dosad nezabilježena situacija.

Dolazak na Poljud najavio i Viktor Orban, i to u privatnom aranžmanu. Policija još nema službenu potvrdu, ali mađarski premijer na Poljud neće moći ušetati kao običan gledatelj, već samo uz osiguranje. 

U Split tijekom večeri i sutrašnjeg dana stiže i dvije tisuće navijača Mađarske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara