Poraz od SAD-a gledalo 11 milijuna Kanađana: Ne možemo se mjeriti s Amerikancima

Poraz od SAD-a gledalo 11 milijuna Kanađana: Ne možemo se mjeriti s Amerikancima

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

UOČI Zimskih olimpijskih igara Kanađani su si postavili visoki cilj: osvojiti 35 olimpijskih medalja, najviše od svih nacija u Vancouveru. Sada su taj cilj odlučili malo korigirati.

Chris Rudge, izvršni direktor Kanadskoga olimpijskog odbora (COC), izjavio je da bi se sada zadovoljili sa 24 medalje do kraja Igara. Šest dana prije kraja natjecanja Kanađani na kontu imaju svega devet medalja, od čega samo četiri zlatne te dijele peto mjesto na ljestvici najuspješnijih nacija.

Uložili su u posljednjih pet godina kroz privatno-javna partnerstva Kanađani čak 117 milijuna dolara u svoj zimski sport kako bi potukli konkurenciju u Vancouveru. Poticaj su dobili u Torinu prije četiri godine, gdje su osvojili 24 medalje. Bile su to njihove najuspješnije Zimske igre u povijesti te su na ljestvici najuspješnijih zauzeli treće mjesto, odmah iza Nijemaca i Amerikanaca.

Amerikanci su im bili mjerilo i ovaj put. No, izgleda da su tu bitku Kanađani izgubili: Sjedinjene Države na kontu imaju najviše, 24 zlatne medalje. "Nismo uspjeli u našem cilju. Bili bismo u svijetu iluzija ako bismo nastavili vjerovati da je on održiv. Ne možemo stići Amerikance. U ovom su trenutku daleko ispred nas", rekao je Rudge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz hokejaša od Amerikanaca gledao rekordan broj Kanađana

GOTOVO trećina populacije, točnije 10.6 milijuna gledatelja, pratilo je televizijski prijenos poraza (5-3) kanadske hokejaške reprezentacije od SAD-a na Olimpijskim igrama u Vancouveru. Brojka je rekordna kad je u pitanju TV-gledanost sportskih događaja u Kanadi. Podatke je objavio CTV, producentska kuća koja za područje Kanade ima pravo emitiranja olimpijskog programa.

Radi se o prosječnoj vrijednosti. U pojedinim je trenucima dvoboja gledanost dosezala čak 13 milijuna. Dosadašnji rekord držao je finale olimpijskoga hokejaškog turnira iz Salt Lake Cityja 2002. godine, u kojem su Kanađani pobijedili Amerikance. Tu je utakmicu pratilo 10.3 milijuna gledatelja. Kanadi trenutačno broji oko 34 milijuna stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara