Porsche ozbiljno razmatra ulazak u F1

Porsche ozbiljno razmatra ulazak u F1

Foto: Getty Images/Guliver Image

PORSCHE ozbiljno razmatra ulazak u Formulu 1 2021. kao proizvođač motora zbog novih pravila koja će te godine stupiti na snagu, kaže njihov financijski šef Lutz Meschke.

Njemački proizvođač iznenadio je odlukom o povlačenju iz WEC serije na kraju 2017. zbog procjene da ne dobivaju dovoljno velik povrat investicije za tako velika ulaganja kakva su potrebna za natjecanje u najvišoj LMP1 kategoriji (reda veličine 100 milijuna dolara godišnje).

Porsche je u međuvremenu potvrdio da će 2019. ući u Formulu E koja ima znatno niže troškove i predstavlja poligon za razvoj novih električnih tehnologija, ali zainteresirani su i za ulazak u F1 kao proizvođač motora.

“Formula 1 mogla bi biti jedno od pravih mjesta,” komentirao je Meschke za Autosport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Kao što znate Formula E trenutno je jako važna za nas, a F1 je uvijek dobra tema za razgovor. Mislim da smo u prilično dobrim raspravama što se tiče novoga motora.”

Novi motori 2021. trebali bi biti jeftiniji, jednostavniji i glasniji, a sve je izglednije da bi moglo biti riječ o V6 motoru s dva turba i bez MGU-H snage oko 1000 KS. Takav motor privukao bi i Porsche.

“Apsolutno. Moramo smanjiti troškove u F1, a to je dobar način za postizanje toga cilja.”

Meschke je dodao i da Porsche ne planira pokrenuti vlastitu tvorničku momčad koja bi izrađivala i vlastitu šasiju, što bi ih stajalo puno više nego da samo razvijaju i isporučuju svoje motore.

Kandidati za isporuku motora su Williams, Red Bull i McLaren.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara