BOKS

Poruka Hrgoviću iz WBC-a: "Suspendirat ćemo sve boksače koji nastupe u Tokiju"

Poruka Hrgoviću iz WBC-a: "Suspendirat ćemo sve boksače koji nastupe u Tokiju"
Foto: Getty Images / Guliver Image

WBC će suspendirati svakog profesionalnog boksača koji nastupi na Olimpijskim igrama, koje se od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. održavaju u Tokiju, poručio je predsjednik te boksačke organizacije Mauricio Sulaiman.

Jasna je to poruka WBC-a i hrvatskom boksaču Filipu Hrgoviću, koji želi nastupiti u Japanu. Njegov san je da poslije Rio de Janeira i bronce donese Hrvatskoj još jednu medalju, a posebno zlatnu. Hrgović je posljednje dvije godine jako uspješan u profesionalnom boksu, a odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora da profesionalci mogu u ring na OI s amaterima Filip je izrazio želju boksati na Igrama. Pisali smo o tome gdje je problem u cijeloj priči i treba li Hrgović boksati za Hrvatsku u Tokiju

Tako nešto za predsjednika WBC-a je neprihvatljivo, zbog čega je zaprijetio boksačima.

"WBC se snažno protivi dopuštenju da profesionalni boksači nastupe na Olimpijskim igrama. To nije prihvatljivo i to ne bi smjeli prihvatiti svjetsku boksački stručnjaci, kao ni navijači. Olimpijsko amatersko boksanje potpuno je drukčije. To su dva različita sporta i jako su opasni. Zato, odluči li bilo koji profesionalni boksač, uključujući prvake i bivše prvake, nastupiti na idućim Olimpijskim igrama, suspendirat ćemo ga na najmanje dvije godine", poručio je Sulaiman u razgovoru za ESPN.

Embed from Getty Images

No, sve ovisi o tome hoće li se takvoj odluci WBC-a pridružiti i ostale organizacije u kojima Hrgović lovi pojas. Uz njega, vlasnika WBC-ove interkontinentalne titule, želju za nastupom u Tokiju izrazio je i Meksikanac Andy Ruiz, vlasnik teškaškog pojasa po verzijama WBA, IBF, WBO i IBO nakon velike pobjede protiv Anthonyja Joshue. 

Hrvatski boksački savez je poslije smjene izbornika Leonarda Pijetraja odabrao Marka Miluna. Aktualnog hrvatskog prvaku u superteškoj kategoriji i brončanog s lipanjskog Europskog prvenstva, a koji će nastupiti u europskim kvalifikacijama za OI od 13. do 23. ožujka u Londonu. Tada će Hrgović, ako želi na Igre, morati navijati protiv Miluna. Jer, ako Milun ne uspije u Londonu kao prvi izbor Saveza onda će Hrgović dobiti priliku u Parizu od 13. do 24. svibnja na svjetskim kvalifikacijama za OI. Svaka država može dati samo jednog predstavnika u svakoj kategoriji.

Embed from Getty Images

No, ako Milun osigura vizu u Engleskoj i plasira se na Oi, Hrgovićev san bit će srušen, ali će u tom slučaju biti i pošteđen moguće suspenzije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara