Poškakljaj me da se nasmijem

Foto: Cropix / Index, montaža / Drago Sopta, Nenad Dugi

POSLJEDNJIH je dana u modi - sukob interesa. Vjerojatno nam ni sav prostor koji među svojim brojnim prednostima nudi internetska mreža ne bi bio dovoljan za popis pravila, propisa i zakona koje krši Hrvatski nogometni savez. Također vjerujemo da to ljude više ni najmanje ne zanima. Kroz naočale apatije nogometnu vladu gledaju i javnost i politika, i za Rusanovu je to najveća pobjeda.

Nitko tko iole poznaje prilike u hrvatskom nogometu ne misli da će revolucionarni dopis Radovana Fuchsa i rezultirati revolucijom. Ministarstvo sporta, naime, dalo je do znanja da drži na oku Zdravka Mamića te se Vlatka Markovića najljepše umoljava da spriječi sukob interesa u Dinamovim sferama. Markovića, u čijoj vladi sjede kazneno gonjeni Pero Vićan i Miro Uljan, kojega u Uefi zastupa Damir Vrbanović, a na vrata kuca i Stipe Gabrić Jambo.

Kada HNS službeno upitate zašto članovi njihove vlade krše zakon, i kaznenim prijavama unatoč, sudjeluju u radu organizacije, dobijete odgovor da Savez s istim nije upoznat. No, procedura je vrlo jednostavna, dovoljno je otvoriti stranice DORH-a. Svojim tumačenjem HNS osumnjičene ministre (Vićana, Uljana) gura u novo kazneno djelo - krivotvorenje jamstva da im se imena ne vode u kaznenom postupku, za koji je propisana kazna zatvora od tri godine i duže.

Marković zaista ima gdje krenuti sa "čišćenjem". To se jasno neće dogoditi sve dok politika ne bude ozbiljna u svojoj namjeri. Po prvi puta otkako je hrvatske samostalnosti, politika čak nije ni sugerirala svoju volju u izborima za predsjednika HNS-a. To puno govori.

Breaking news. Držimo na oku Zdravka Mamića

Sa skandaloznim je opravdanjima Marković brisao afere namještanja utakmica, krivotvorenih čekova i sumnjivih ugovora za TV prava. Iako se jedini kune da se utakmice u Hrvatskoj ne namještaju, on je taj koji bi trebao preuzeti istragu i suspendirati Zorana Mamića. Kada se brda tresu, uvijek se rodi neki miš. Kwedi, Mumlek, Agić.

Iako mu vlada vrvi likovima s dosjeom, Marković bi, prema Fuchsovom ministarstvu, trebao spriječiti sukob interesa svog "izvršnog urednika" Zdravka Mamića.

Jednako kao što bi prema HNS-ovom Statutu Zorislav Srebrić kao glavni tajnik organizacije i čuvar zakonitosti morao Izvršnom odboru prijaviti eventualni otklon od zakona. Srebrić bi, analogno Zakonu o športu, koji u svom članku 17. stavak 3. Mamića prikazuje nelegitimnim upraviteljem Dinama zbog usluga menadžerstva koje pruža njegov sin, trebao ukazati na status Slavena Bilića, nastavno na Fifinu licencu njegovog vrata Domagoja. Pravnici tumače da, iako Zakon o sportu ne ističe srodstvo s menadžerima spornim za obavljanje funkcije u sportskom savezu, već samo u klubovima, ovdje vrijedi analogija prava. Jednostavno je nemoguće navesti sve životne situacije koje sugeriraju sukob interesa u sportskim organizacijama, a ključni je postulat sportskog prava da se zakoni donose i provode u svrhu očuvanja sportskog duha.

Prema Fifi, Bilić je u sukobu interesa

Etički kodeks Fife u svom članku 5. propisuje;

"Za vrijeme izvršavanje svoje dužnosti, dužnosnici moraju izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Sukob interesa postoji uvijek na strani dužnosnika (ili postoji sumnja o postojanju sukoba interesa), ako postoje privatni ili osobni interesi koji bi mogli umanjiti njihovu sposobnost neovisnog i poštenog izvršenja funkcije.Privatni ili osobni interesi uključuju stjecanje bilo kakve koristi za sebe, svoju obitelj rodbinu, prijatelje i poznanike."

Bilić tu ne vidi nikakav problem, kao ni Zdravko Mamić alias Dinamo;

"Mamić nije bio niti jest u sukobu interesa. Svoju agenciju ugasio je još 2002. godine, kada je i postao izvršni dopredsjednik kluba. Njegov sin Mario jest menadžer, ali s Dinamom nije radio u posljednjih deset godina."

Tako zakon tumače u Dinamu.

Mamić nije u sukobu interesa, ali pitajte Igora Štimca 

"Mario nije sudjelovao ni u jednom transferu Dinama, bilo u kupnji ili prodaji", poručuju iz službe za odnose s javnošću.

Makar, Mario je često putovao na pregovore, možda kao moralna podrška Eduardu, Lovrenu... Čak je i Luka Modrić bez izvijanja prije nekoliko tjedana javno izrekao tko je njegov skrbnik. Zdravko Mamić, otac i menadžer.

"Dinamo će se o svemu očitovati na skorašnjoj sjednici IO-a HNS-a. Do tada neka se o cijeloj priči izjasni Igor Štimac, koji puca na funkciju predsjednika HNS-a. I njegov je brat nogometni menadžer, on je u sukobu interesa."

Što, dakako znači, da Zdravko Mamić nije. Kakvo olakšanje za Vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara