Poštenje se isplati: Talijan odbio 200 tisuća eura za namještanje i dobio poziv u reprezentaciju

Foto: iljournal.it

SIMONE FARINA, branič talijanskog drugoligaša Gubbija, odbio je ponudu od 200.000 eura za namještanje utakmice Kupa Italije između Cesene i Gubbija koja je odigrana 30. studenog.

Farini je, kako piše La Gazzetta dello Sport, njegov bivši suigrač iz mlade momčadi Rome, Alessandro Zamperini, ponudio 200.000 eura krajem rujna da potkupi vratara i suigrače iz obrane, kako bi utjecali na ishod ogleda.

Farina je odbio ponudu i slučaj prijavio policiji, koja je, dakako, zahvaljujući njegovoj prijavi krenula u akciju. U Italiji Farina uživa status nacionalnog heroja. Izbornik reprezentacije Cesare Prandelli odlučio ga je nagraditi pozivom na pripreme reprezentacije krajem veljače za prijateljsku utakmicu protiv SAD-a.

"Farina je učinio veliko djelo! Pokazao je golemu hrabrost i izvanrednu unutarnju snagu. To što je napravio nije lako i zato ga sada svi moramo podržati i zahvaliti mu se", rekao je Prandelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, predsjednik Gubbija Marco Fioriti smatra kako Farinu ne treba tretirati kao ''nacionalnog heroja''.

"Poziv na pripreme reprezentacije je lijepa nagrada. No, ono što je učinio Farina ipak bi trebalo potpadati pod kategoriju ''normalno'' u svijetu sporta. Kada bismo toj priči pridavali previše pažnje i važnosti, na neki način bi sugerirali da u nogometu postoji enormno velika količina korupcije. Ovaj sport ipak ne vode kriminalci i kladioničarske mafije", zaključio je predsjednik Gubbija.

I dok talijanska javnost hvali hrabar potez Farine, jučer je iz zatvora izašao Cristiano Doni, bivši kapetan Atalante, koji je priznao istražiteljima detalje oko namještanja utakmica.

"Znao sam da će utakmica između Atalante i Piacenze biti namještena i ja sam na to pristao i kladio se. Ista stvar je bila i sa utakmicom protiv Ascolija. Međutim, moram reći da sve što sam radio, radio sam sam. Moj bivši klub Atalanta nije ništa znao o tome", ispričao je Doni novinarima Gazzetta dello sport. Atalanta je spomenute utakmice odigrala prošle sezone dok je bila drugoligaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara