Postoji veza između Švicarske i Kostarike: "Bit će to prijateljska utakmica"

Postoji veza između Švicarske i Kostarike: "Bit će to prijateljska utakmica"
Foto: Epa

U SRIJEDU u 20 sati Švicarska i Kostarika odigrat će utakmicu trećeg kola skupine E SP-a u Rusiji. Nakon prva dva kola situacija u ovoj skupini posve je neizvjesna, a ono što je jedino sigurno, to je da kući nakon prvog kruga ide Kostarika. Brazil i Švicarska su na čelu s četiri boda i imaju najviše izgleda za nokaut fazu, a prolasku dalje se nada i Srbija, koja se nakon dramatičnog poraza od Švicarske mora čupati na najteži mogući način – protiv Brazila, kojemu je i bod dovoljan da ide dalje.

I dok je za očekivati da susret između Brazila i Srbije bude napet i zanimljiv, jer obje reprezentacije mogu proći dalje, ali i ispasti, onaj između Švicarske i Kostarike trebao bi po najavama biti gotovo pa prijateljski.

Naime, Švicarska i Kostarika, premda na prvi pogled nemaju puno dodirnih točaka, u stvarnosti imaju jako dobro suradnju.

Kostariku zovu Švicarska Srednje Amerike, a Kostarikanci niti ne sakrivaju da im imponira taj nadimak i da su im Švicarci uzor. Zatim, obje zemlje članice su takozvanih ''malih 5'', neformalne skupine zemalja u sklopu UN-a, a uz njih tu su još Jordan, Lihtenštajn i Singapur. Tih pet zemalja, kako sami tumače, dijele iste vrijednosti kad su u pitanju ljudska prava, blisko surađuju oko takvih tema i redovno se konzultiraju kad se glasa u zgradi UN-a.

Kad je postala članica UN-a, Švicarska je ostvarila jednu od najbližih suradnji baš s Kostarikom, pa švicarski mediji u šali kažu da će ta utakmica biti gotovo pa prijateljska. Posebno opuštajuća nakon one prepune političkih tenzija sa Srbijom.

Gelson Fernandes, reprezentativac Švicarske, slaže se da će ta utakmica biti neusporedivo lakša od one sa Srbijom, ali smatra da se Kostarikanci neće unaprijed predati.

"Atmosfera će biti prijateljska za razliku od tenzija protiv Srbije, ali oni će dati sve od sebe. Istina, ispali su, ali obje utakmice izgubili su tijesno. Priče da ćemo s Kostarikom odigrati laganu utakmicu, da oni neće biti motivirani, smiješne su. Ovo je SP'', kaže igrač Eintrachta.

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara