Hrvatskoj prijeti ostajanje bez Eurolige: Bogataši odlučili igrati sami

Hrvatskoj prijeti ostajanje bez Eurolige: Bogataši odlučili igrati sami

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina

NA povijesnom sastanku za budućnost europske košarke održanom u Barceloni dogovoreno je da od sljedeće sezone Euroliga mijenja sustav natjecanja i brojat će 16 klubova.

Prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu predstavio je predstavnicima 11 klubova najnoviji 10-godišnji plan kao pandan ponudi koju je poslala FIBA i svi su klubovi jednoglasno odlučili kako će ostati vjerni Euroligi.

Novi model: 16 klubova a od toga 11 stalnih članova
 
Prema novom modelu, koji je predstavljen u Barceloni, Euroligu će od sljedeće sezone igrati 16 klubova, 11 njih će biti stalni članovi, tri kluba bit će prvaci svojih zemalja, a preostala dva bit će pobjednik Eurokupa te klub koji će osvojiti kvalifikacijski turnir.
 
Još uvijek se ne zna koja bi tri prvaka trebala zaigrati u Euroligi.
 
No, zato su poznata imena tih 11 najjačih imena, stalnih sudionika koji trenutno imaju A licencu. To su Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barcelona, Fenerbahče, Baskonia, Maccabi, Olympiakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris. 
 
 
''Euroliga će imati novi format s 16 klubova. 11 stalnih sudionika uz mogućnost  proširenja u budućnosti, pobjednik Eurokupa, tri prvaka domaćih liga i jedan pobjednik kvalifikacija u kojima sudjelovati osam momčadi. 16 klubova će igrati po ligaškom sistemu od 30 kola, a nakon toga će uslijediti play-off na tri dobivene utakmice, a pobjednici serija će osigurati plasman na završni turnir'', stoji u priopćenju koje poslala Euroliga. 
 
Eurokup će imati 24 momčadi od kojih će 21 učešće osigurati kroz domaća natjecanja, a preostala tri dobit će posebnu pozivnicu. Navedeno je i da će se Eurokup igrati gotovo po istom sistemu kao i Euroliga. 
 
Presudio je novac: Od sljedeće godine klubovima će pripasti golem dio kolača
 
Ključna stvar oko koje su se sporili klubovi je novac. Predsjednik moskovskog CSKA Andrej Vatutin otkrio je da je Euroliga u suradnji sa agencijom IMG najavila da će klubovi dobivati mnogo veći novac od sljedeće sezone. 
 
Kako je navedeno na službenim stranicama  moskovskog kluba, sastanak u Barceloni trajao je skoro osam sati. 
 
''CSKA je prošle sezone bio treći u Euroligi, a od turnira je ukupno zaradio nešto malo više od 500 tisuća  eura.To dovoljno govori. Američka kompanija IMG predstavila je 10-godišnji poslovni plan vrijedan minimum 630 milijuna eura. Oko 60 posto ovog novca trebalo bi se podijeliti među klubovima, što znači da bi od natjecanja klubovi zarađivali od 36,3 do 49,2 milijuna godišnje'', rekao je Vatutin. 
 
Klubovi odbili FIBA-u i stali uz Euroligu. Budućnost ABA lige pod velikim znakom pitanja
 
On je dodao i da je odlučeno da klubovi ostanu uz Euroligu. 
 
''Tijekom sastanka  razmatrana je i ponuda FIBA-e. Poslije višesatne rasprave odlučeno je da klubovi ostanu uz Euroligu u narednom 15-godišnjem periodu.''
 

Ono što je nejasno, da li se među ta tri pobjednika nacionalnih liga računa ABA liga ili se koncept podudara sa onim koji je nudila FIBA, a to je da su ta tri prvenstva od četiri razmatrana: talijanski, francuski, njemački i litvanski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara