Esport

Poznato je koje bismo videoigre prve mogli vidjeti na Olimpijskim igrama

Poznato je koje bismo videoigre prve mogli vidjeti na Olimpijskim igrama
Foto: EPA-EFE

NASTAVNO na 8. Olimpijski samit Međunarodni olimpijski odbor pojasnio je svoj stav o esportu, odnosno natjecateljskom igranju videoigara. Iako su još 2017. ustanovili da se esport može smatrati sportskom aktivnosti, sada su pojasnili koje igre su u skladu s olimpijskim vrijednostima te će ih razmatrati za uključenje u Olimpijske igre.

"Kada se radi o videoigrama koje simuliraju sportove, samit vidi veliki potencijal za suradnju i uključivanje tih igara u sportski pokret", piše u službenoj izjavi. U prijevodu, samo sportske igre i simulacije su prihvatljive Međunarodnom olimpijskom odboru jer u njima nema nasilja, krvi, ubijanja i svega onoga što nije u skladu s olimpijskim vrijednostima. Najpopularniji esportovi poput League of Legendsa, CS:GO-a, StarCrafta, Dote 2, Call of Dutyja i drugih tako se u doglednoj budućnosti ne bi trebali pojaviti na Olimpijskim igrama kao discipline za medalju, a mogli bismo vidjeti FIFA-u, PES, NBA 2K, Formulu 1 te druge sportske igre.

Popularne sportske igre već su sastavni dio velikih sportskih sustava. UEFA u suradnji s Konamijem organizira službeni esport Euro 2020, esport Liga prvaka igrat će se u FIFA-i 20, a Formula 1 i NBA već imaju svoje esport pandane i službene lige, kao što je to slučaj i s brojnim nogometnim ligama. Izdavači i esport kompanije tako već surađuju sa sportskim organizacijama. Uključivanje takvih igara u Olimpijske igre time bi bio sasvim logičan korak. Međutim, te igre nisu ni blizu vrhuncu esporta te se djelomično oslanjaju na izazivanje interesa i kod sportske publike, ne samo kod gamera. 

Riot Games, tvorci League of Legendsa, koji upravljaju čitavim esport sustavom, zapravo i nemaju potrebe za uključivanje njihove igre u Olimpijske igre. Za razliku od sporta, oni su vlasnici igre, medijska kuća, produkcija, organizator natjecanja i apsolutno zaduženi za sve što se s njom događa. Usporedimo li League of Legends s košarkom, to bi izgledalo ovako. Riot Games je vlasnik košarke, njihova je igra, oni su ujedno i NBA i Međunarodna košarkaška federacija jer upravljaju svim velikim ligama i natjecanjima. Oni su i ESPN jer rade prijenos tih natjecanja i produkciju. Bude li potrebe, bit će i Olimpijski odbor. 

Upravo je to ono što bi se moglo dogoditi ili se već u nekom obliku događa. Riot Games je za 2020. najavio više novih igara te najavio mogućnost svjetskog prvenstva u League of Legendsu na kojima bi se natjecale reprezentacije. Napravi li to, imat ćemo nešto kao što su Olimpijske igre za sport, samo u igrama Riot Gamesa. 

Koje god igre na kraju budu uključene u Olimpijske igre, a čini se da je pitanje vremena kada će se to zaista i dogoditi, pojačat će se poveznica između sportske i esport industrije, što je svakako dobro za sve ljubitelje esporta i one koji se njime bave. Organizirat će se nacionalni esport savezi u zemljama u kojima oni ne postoje, povećat će se potražnja za ljudima koji imaju iskustva u esport industriji i esport će dobivati još više prostora u mainstream medijima. Kada netko osvoji olimpijsku medalju, o njemu se piše barem u njegovoj zemlji pa nema razloga zašto tako ne bi bilo i s esportom.

Ranije ove godine Index.hr je kontaktirao Hrvatski olimpijski odbor te dobio informaciju da trenutno ne postoji organizacija ili tijelo koje bi pri njemu zastupalo interese esporta, ali i da su oni otvoreni za tu mogućnost. HOO će u svojim postupanjima pratiti odluke i sugestije Međunarodnog olimpijskog odbora.

Esport će neupitno rasti u budućnosti, dok Olimpijske igre na popularnosti gube i moraju razmišljati o tome kako privući mlađu publiku. Situacija u globalnom esportu nije sjajna, a suradnje s velikim sportskim sustavima i organizacijama trebale bi donijeti dodatnu stabilnost, ali u nju uključiti i politiku. Na temelju čega će se odlučivati da se u Olimpijske igre uključi FIFA 20, a ne eFootball PES 2020, i kakve će to posljedice imati na industriju videoigara i esporta, ostaje nam vidjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara